ΚΟΣΜΟΣ

Ορμπάν: Έδωσα άσυλο στον Γκρούεφσκι γιατί είναι σύμμαχος – Τα Σκόπια παίζουν πολιτικά παιχνίδια

Ορμπάν: Έδωσα άσυλο στον Γκρούεφσκι γιατί είναι σύμμαχος – Τα Σκόπια παίζουν πολιτικά παιχνίδια

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι – που έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης στην χώρα του – έλαβε πολιτικό άσυλο από την Ουγγαρία την Τρίτη. Η κίνηση της Βουδαπέστης προκάλεσε τις επικρίσεις των Σκοπίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσινγκτον.

Στις πρώτες του δηλώσεις για την απόφαση, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν,  υπερασπίσθηκε την απόφαση για την παροχή ασύλου στον Γκρούεφσκι, χαρακτηρίζοντάς τον σύμμαχο και κατηγορώντας το δικαστικό σύστημα των Σκοπίων για συμμετοχή σε πολιτικά παιγνίδια.

Ο Ορμπάν εξήγησε ότι ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από μία δεκαετία στην πρωθυπουργία της χώρας του, αγωνίσθηκε στο πλευρό του για τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, γεγονός που κατέστησε την πΓΔΜ και προσωπικά τον Γκρούεφσκι συμμάχους.

«Γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο, ήταν συνάδελφος για πολλά χρόνια. Θα ήταν πολύ δυσκολότερο, αν όχι αδύνατον, να υπερασπισθώ τα ουγγρικά σύνορα χωρίς αυτόν», δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο mr1.

«Επιφυλάσσουμε δίκαιη μεταχείριση στους συμμάχους μας. Εάν στραφεί προς εμάς, μπορεί να περιμένει μία δίκαιη δίκη. Δεν μπορούμε να τον θέσουμε υπεράνω του νόμου, αλλά μπορούμε να του εξασφαλίσουμε μία δίκαιη δίκη», είπε.

Ο Ορμπάν εξήγησε ότι η δικαστική διαδικασία κατά του Γκρούεφσκι έχει πολιτικά κίνητρα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ουγγρικές αρχές.

«Πολύπλοκα πολιτικά παιγνίδια και διαμάχες υπάρχουν στην Μακεδονία (πΓΔΜ) και το δικαστικό σύστημα είναι μέρος όλων αυτών. Οι μακεδονικές νομικές διαδικασίες δεν μας επηρεάζουν. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το αίτημα ασύλου να ευσταθεί νομικά» πρόσθεσε.

Ο Ορμπάν αρνήθηκε τις διεθνείς επικρίσεις περί ουγγρικής συνδρομής στην μεταφορά του Γκρούεφσκι στην Βουδαπέστη και επέρριψε την ευθύνη για τις κατηγορίες αυτές «σε οργανώσεις και πρόσωπα που συνδέονται με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος», ο οποίος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και επανειλημμένως τις κατηγορίες του Ορμπάν, ότι «ο ίδιος και τα ιδρύματα του Open Society έχουν υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ενθαρρύνοντας την μετανάστευση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ