Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές του Brexit απέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να εκκαθαρίσουν τα τελευταία προσκόμματα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.
Ωστόσο, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματευτές των 27 χωρών απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ και το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής.
Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα συνεργασθεί με την Ισπανία για το Brexit, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Βρετανία έχει συνεργασθεί ανοικτά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Γιβραλτάρ και ότι θέλει να διασφαλίσει μία καλή συμφωνία «για το σύνολο της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ σημαίνουν ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί νωρίτερα.
Το Γιβραλτάρ συνεργάσθηκε με την Ισπανία στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς της εδαφικής αυτής ενότητας στην συμφωνία του Brexit, δήλωσε ο κυβερνήτης Φάμπιαν Πικάρντο στο BBC, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση του στάτους του θύλακα εντός της συμφωνίας θα ανοίξει προς διαπραγμάτευση το σύνολο της συμφωνίας.
O Πικάρντο πρόσθεσε ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει βέτο για να φέρει το Γιβραλτάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Εάν η συμφωνία αποχώρησης (του Ηνωμένου Βασιλέιου από την ΕΕ) ανοίξει για ένα κόμμα ή μία τελεία σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα ανοίξει και για οποιαδήποτε άλλα θέματα», προειδοποίησε.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε χθες την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία του με την βρετανίδα ομόλογό του.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ