Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη

Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γκιγιόμ Λεγκρός, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Saype, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ζωγραφικής στο γρασίδι. Δημιουργεί γιγαντιαία πρόσωπα χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενη βαφή την οποία φτιάχνει ο ίδιος.

Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη-1

Οι μέλισσες επέστρεψαν στην πόλη Γκενκ του Βελγίου.

Για το ημερολόγιο 2019 της εταιρείας Lavazza, με τίτλο «Good to Earth», ταξίδεψε στην Κολομβία και σε ένα καταπράσινο λιβάδι ζωγράφισε μια νεαρή κοπέλα που με τα χέρια της προστατεύει ένα δενδρύλλιο καφέ, προστατεύει δηλαδή την περιοχή, την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, το ίδιο της το μέλλον.

Ο Ιταλός καλλιτέχνης δρόμου Φραντσέσκο Καμίλο Τζιορτζίνο ή αλλιώς Millo φτιάχνει ασπρόμαυρες τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους, που διακρίνονται για την παιδικότητά τους. Η συνεισφορά του στο ημερολόγιο είναι ένα έργο που έχει ονομάσει «Αναγέννηση». Πρόκειται για μια επιβλητική τοιχογραφία, η οποία καλωσορίζει την επιστροφή των μελισσών στην πόλη Γκενκ του Βελγίου, που άφησε πίσω της το γκρίζο βιομηχανικό της παρελθόν στην παραγωγή άνθρακα και πλέον οι κάτοικοί της ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία και… χρώμα το μέλλον τους.

Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη-2

Φωτογραφία από την περιοχή Oυαρζαζάτε στο Μαρόκο.

«Good to Earth»: ιστορίες αισιοδοξίας σε έξι χώρες του πλανήτη (Βέλγιο, Ελβετία, Κολομβία, Κένυα, Μαρόκο, Ταϊλάνδη), ιστορίες που εμπνέουν και αφυπνίζουν, που αποπνέουν ελπίδα. Αυτός ήταν ο στόχος της εταιρείας Lavazza, για το ημερολόγιο του 2019 και γι’ αυτό κάλεσε έξι καλλιτέχνες, τους Γκιγιόμ Λεγκρός, Φραντσέσκο Καμίλο Τζιορτζίνο, Γιούρι Κάνσελ, Χόρχε Ροντρίγκεζ Γκεράντα, Λουίς Γκόμεζ ντε Τεράν και Σιν Γιορό, να δημιουργήσουν ένα καινούργιο έργο-εγκατάσταση, και τη διάσημη και πολυβραβευμένη Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ Εϊμι Βιτάλε να αποτυπώσει αυτήν την προσπάθεια. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, άμεσο, δυνατό. Η επίσημη παρουσίαση του ημερολογίου έγινε πριν από λίγες μέρες στο Τορίνο, έδρα της εταιρείας και η Εϊμι Βιτάλε μαζί με τη Φραντζέσκα Λαβάτσα της ιδιοκτήτριας οικογένειας, μίλησαν στην «Κ».

Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη-3

Στάση και στην Ταϊλάνδη για τις ανάγκες του «Good to Earth».

Τα ημερολόγια της Lavazza, άλλοτε προβοκατόρικα και άλλοτε ευαίσθητες καταγραφές της πραγματικότητας και ιστορίες ηρωισμού της καθημερινότητας, στέλνουν ένα μήνυμα. Φέτος, οι δημιουργοί του επέλεξαν το μήνυμα να είναι όχι μόνο ευθύβολο αλλά και απόλυτα θετικό. «Θέλουμε να μοιραστούμε καλά νέα», υπογραμμίζει η Φραντζέσκα Λαβάτσα. «Θέλουμε οι άνθρωποι να εμπλακούν, να νιώσουν ότι τους αφορά. Και για να το πετύχουμε αυτό, επιλέξαμε να υπογραμμίσουμε τη λύση και όχι το πρόβλημα. Εχουμε μεγάλες προσδοκίες απ’ αυτή τη δουλειά».

Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη-4

To έργο του Γκιγιόμ Λεγκρός σε ένα λιβάδι της Κολομβίας.

Η ανάθεση της φωτογράφισης στην Εϊμι Βιτάλε ήταν εγγύηση για το αποτέλεσμα. Διακεκριμένη φωτογράφος του National Geographic έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από εκατό χώρες, έχει καλύψει ταραχές, έχει ζήσει σε καλύβες, έχει περάσει ελονοσία, έχει φωτογραφίσει την άγρια φύση, ενώ ξεχωριστές είναι οι δουλειές της για τους ελέφαντες, τον βόρειο λευκό ρινόκερο και τα αρκουδάκια πάντα. Πρόσφατα δημοσίευσε τo «Panda Love», για τη ζωή των πάντα, που έγινε μπεστ σέλερ. Σχολιάζω πόσο όμορφες είναι οι εικόνες της, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι χαίρεται με το σχόλιο.

Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη-5

Συναρπαστικό φωτογραφικό στιγμιότυπο από την Κένυα.

«Κάτι βαθύτερο»

«Αναζητώ πάντα κάτι βαθύτερο. Δεν αρκεί κάτι να είναι όμορφο, πρέπει να έχει δύναμη στην επικοινωνία του. Αυτή θεωρώ ότι είναι η προσωπική μου αποστολή. Στη συγκεκριμένη δουλειά συνεργαστήκαμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι και μια υπόμνηση, ότι κάθε φωνή μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάθε φωνή έχει αξία, ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους που δεν ακούγονται συχνά και βρίσκονται στο ημίφως, σ’ αυτό που λέμε “πίσω αυλή”». Η Εϊμι Βιτάλε έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ. Αν είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δεν φημίζεται για την ευαισθησία του σε θέματα περιβαλλοντικά και οικολογικά, τι θα του έλεγε για να τον μεταπείσει;

Ιστορίες αισιοδοξίας για τον πλανήτη-6

Η μεγάλη τοιχογραφία του Ιταλού καλλιτέχνη Καμίλο Τζιορτζίνο (Millo).

«Δεν περιμένω κάτι ιδιαίτερο από τους πολιτικούς», απαντάει. Ολα αυτά τα πρότζεκτ που παρουσιάζουμε, για την αναδάσωση, την αειφόρο ανάπτυξη, τις πράσινες ζώνες, την αποκατάσταση της άγριας πανίδας, τα μέτρα για τον περιορισμό της τήξης των πάγων, δεν έγιναν από πολιτικούς αλλά από ανθρώπους που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό σκοπό. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει το εμπόριο οστών τίγρεων και κεράτων ρινόκερων, αίροντας μια απαγόρευση που ισχύει εδώ και 25 χρόνια. Οι διαμαρτυρίες ήταν τόσο μεγάλες από Κινέζους πολίτες αλλά και από ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, που αναγκάστηκαν να μην προχωρήσουν. Αν ενώσουμε τις φωνές μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή