Πλήρης στήριξη από Ορμπαν στον Γκρούεφσκι

Πλήρης στήριξη από Ορμπαν στον Γκρούεφσκι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν υπερασπίστηκε την απόφαση για την παροχή ασύλου στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στη χώρα του, χαρακτηρίζοντάς τον σύμμαχο και κατηγορώντας το δικαστικό σύστημα της βαλκανικής χώρας για συμμετοχή σε πολιτικά παιγνίδια. Ο Γκρούεφσκι έλαβε πολιτικό άσυλο την Τρίτη. Η κίνηση της Βουδαπέστης προκάλεσε τις επικρίσεις των Σκοπίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουάσιγκτον. Ο Βίκτορ Ορμπαν εξήγησε ότι ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από μία δεκαετία στην πρωθυπουργία της χώρας του, αγωνίστηκε στο πλευρό του για τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, γεγονός που κατέστησε την ΠΓΔΜ και προσωπικά τον Γκρούεφσκι συμμάχους. «Γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο, ήταν συνάδελφος για πολλά χρόνια. Θα ήταν δυσκολότερο, αν όχι αδύνατον, να υπερασπιστώ τα ουγγρικά σύνορα χωρίς αυτόν», δήλωσε ο Ορμπαν στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο mr1. «Επιφυλάσσουμε δίκαιη μεταχείριση στους συμμάχους μας. Εάν στραφεί προς εμάς, μπορεί να περιμένει μία δίκαιη δίκη. Δεν μπορούμε να τον θέσουμε υπεράνω του νόμου, αλλά μπορούμε να του εξασφαλίσουμε μία δίκαιη δίκη», είπε.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γκρούεφσκι όταν δεν εμφανίστηκε στις 9 Νοεμβρίου για να εκτίσει την ποινή του. Ο Ορμπαν εξήγησε ότι η δικαστική διαδικασία κατά του Γκρούεφσκι έχει πολιτικά κίνητρα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ουγγρικές αρχές. «Πολύπλοκα πολιτικά παιχνίδια και διαμάχες υπάρχουν στη Μακεδονία (ΠΓΔΜ) και το δικαστικό σύστημα είναι μέρος όλων αυτών. Οι μακεδονικές νομικές διαδικασίες δεν μας επηρεάζουν. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το αίτημα ασύλου να ευσταθεί νομικά», πρόσθεσε. Ο Ορμπαν αρνήθηκε τις διεθνείς επικρίσεις περί ουγγρικής συνδρομής στη μεταφορά του Γκρούεφσκι στη Βουδαπέστη και επέρριψε την ευθύνη για τις κατηγορίες αυτές «σε οργανώσεις και πρόσωπα που συνδέονται με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος». Κατά τον Ορμπαν, «ο ίδιος και τα ιδρύματα του Open Society έχουν υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ενθαρρύνοντας τη μετανάστευση».

O Ορμπαν περιέγραψε το ταξίδι του Γκρούεφσκι μέσω Βαλκανίων σαν ένα συναρπαστικό θρίλερ και επέμεινε ότι η υπόθεση είναι αμιγώς νομική και όχι πολιτική. Η κυβέρνησή του, είπε, δεν θα αναμειχθεί στην απόφαση και μάλιστα δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα των αρχών της ΠΓΔΜ για έκδοση του πρώην πρωθυπουργού. «Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να αποφύγει να σχολιάσει την καταδίκη του Γκρούεφσκι και όλες τις άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του στην πατρίδα του», δήλωσε. Η στενή σχέση του Ορμπαν με τον Γκρούεφσκι είναι παλιά ιστορία. Πέρυσι για παράδειγμα ο Ορμπαν ταξίδεψε στα Σκόπια για να υποστηρίξει το κόμμα του Γκρούεφσκι, το VMRO DPMNE και φέτος τον Ιούνιο ο Ορμπαν είχε αποστείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα συμπαράστασης σε μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, εξηγήσεις από τη Βουδαπέστη για την παροχή ασύλου στον Γκρούεφσκι ζητεί η Ε.Ε.: «H Eυρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η απόφαση της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον τέως πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, χρήζει εξηγήσεων», ανέφερε προχθές ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή