Μάχη με γεράκια εναντίον ψαρονιών στην πολύπαθη Ρώμη

Μάχη με γεράκια εναντίον ψαρονιών στην πολύπαθη Ρώμη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της Ρώμης έχουν στρατολογήσει γεράκια προκειμένου να τρομάξουν τα ψαρόνια που βρωμίζουν παντού, καθώς η ιταλική πρωτεύουσα μοιάζει να φιλοξενεί όλο και περισσότερα ζώα, από γλάρους, αγριογούρουνα και πρόβατα.

Τα ψαρόνια είναι αποδημητικά πτηνά και περνούν από την πόλη στο τέλος του φθινοπώρου, καθώς ταξιδεύουν προς θερμότερα κλίματα για τον χειμώνα, ρυπαίνοντας τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις όχθες του ποταμού με τις κουτσουλιές τους και ενοχλώντας τόσο τους κατοίκους όσο και τους τουρίστες, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν ομπρέλες προκειμένου να μη λερωθούν.

Μέρος του δρόμου κατά μήκος του ποταμού Τίβερη ήταν κλειστό στις αρχές της εβδομάδας επειδή τα ψαρόνια είχαν αφήσει πίσω τους τόσες κουτσουλιές ώστε οι Αρχές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα γεράκια. Είναι ασαφές πότε τα υπερήφανα αυτά ζώα θα καταλάβουν τους αιθέρες, αλλά η δουλειά τους είναι να φοβίσουν τα ψαρόνια ώστε να εγκαταλείψουν τα σημεία που έχουν κατασκευάσει τις φωλιές τους όπως είναι τα δένδρα κατά μήκος του δρόμου.

Ο τομέας που ευθύνεται για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Ρώμης ανακοίνωσε ότι το μέτρο είναι μία «μη άγρια, οικολογική και φυσική λύση» στο πρόβλημα που δημιουργούν τα ψαρόνια. Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων καταδίκασαν την πρωτοβουλία ως «βάρβαρη». «Αυτές οι λέξεις αποτελούν αισχύνη για να δικαιολογήσουν μία κτηνώδη και αναχρονιστική μέθοδο» δήλωσε ο Ρινάλντο Σιντόλι, επικεφαλής επικοινωνίας της οργάνωσης Animalisti Italiani. Προσέθεσε, εξάλλου, ότι η αποτροπή παραβιάζει τον δημοτικό κανόνα που απαγορεύει την «απελευθέρωση πτηνών εκτός από αυτών που κατοικούν σε κέντρα αγρίων ζώων». Μία προηγούμενη πρωτοβουλία με γεράκια το 2015 είχε δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν πειραματιστεί με την αναπαραγωγή κραυγών αγωνίας των ψαρονιών, προσπαθώντας να κάνουν τα πουλιά να φύγουν.

Η άφιξη των γερακιών θα επιτείνει αυτό που οι κάτοικοι της Ρώμης άρχισαν να περιγράφουν ως «ζωολογικό κήπο». Παρότι η πόλη βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την ακτή, ο πληθυσμός των γλάρων έχει αυξηθεί τόσο ώστε τα πουλιά αναζητούν τροφή στο ιστορικό κέντρο, ενώ αγριογούρουνα έχουν εντοπιστεί να ψάχνουν στα σκουπίδια σε άλλες περιοχές της πόλης.

Τον Μάιο οι δημοτικές αρχές της Ρώμης, όπου από τον Ιούνιο του 2016 επικρατεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων –το κόμμα που σε εθνικό επίπεδο συγκυβερνά με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά– ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν πρόβατα προκειμένου να «κουρέψουν» τα χόρτα από τα πάρκα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικές αρχές αντιμετωπίζουν χιλιάδες προβλήματα όπως είναι η περισυλλογή των σκουπιδιών, οι λακκούβες στους δρόμους, και το ανεπαρκές σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Τον Οκτώβριο χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τον «ξεπεσμό» της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή