Γερμανός επιστήμονας: Οφελος για όλους να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Γερμανός επιστήμονας: Οφελος για όλους να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας «είναι πολύ δημοφιλής λόγω των ευρωεκλογών», όμως «πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, ώστε να υπάρχει μια έμμεση έστω επιρροή της Ευρώπης σε θέματα που απασχολούν και την Ελλάδα», σημειώνει στο ο Λούντβιχ Σουλτς.

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν θέλει πραγματικά την ένταξη ή η Τουρκία προσπαθεί να οικοδομήσει ένα νεο-οθωμανικό κράτος, ο συνεργάτης του γερμανο-τουρκικού Ινστιτούτου «DOI» του Βερολίνου και συνδιευθυντής του «ORIENΤ», του αρχαιότερου γερμανικού επιστημονικού περιοδικού για την περιοχή αυτή, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντά: «Από τότε που ο Αχμέτ Νταβούτογλου απομακρύνθηκε, η Τουρκία δεν γνωρίζει ούτε η ίδια τι θέλει. Δημιουργεί συγκρουσιακές καταστάσεις με γειτονικές χώρες» και «η ρητορική της είναι μάλλον επιθετική».

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος έχει σπουδάσει και στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, σημειώνει επίσης ότι «οι Τούρκοι είναι ρεαλιστές και η μεγάλη πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι θα γίνει ποτέ η χώρα τους μέλος της ΕΕ», ενώ επισημαίνει ότι από το εξαγγελθέν από τον κ. Ερντογάν δημοψήφισμα για την ένταξη ή μη στην ΕΕ -ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές του 2019- «μπορεί να προκύψει ό,τι και στη Μ. Βρετανία, το αποτέλεσμα δηλαδή να είναι "Όχι" στην ΕΕ. Τότε η ΕΕ δεν θα μπορεί πλέον να επηρεάσει καθόλου τα πράγματα στην Τουρκία…».

«Η οικονομική κρίση απέδειξε στην Τουρκία ότι πρέπει να συνεργαστεί ιδίως με εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει στενές οικονομικές σχέσεις», τόνισε ο Γερμανός εμπειρογνώμονας για θέματα Τουρκίας και επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Μονάχου για τη Μέση και Εγγύς Ανατολή, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αδιέξοδο ή προοπτική;», την οποία διοργάνωσε το -προσκείμενο στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας / CSU- Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας.

Για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών και των Γερμανών δημοσιογράφων, λέει πως «αποτελούν θετικά μηνύματα που πρέπει να καταγραφούν. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν και άλλα βήματα με τα οποία να αποδείξει η Τουρκία ότι θέλει να συνεχίσει το δρόμο του εκδημοκρατισμού και του εξευρωπαϊσμού».

Στο ερώτημα εάν μπορούν να επιλυθούν θέματα, όπως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Σουλτς απαντά: «Το ότι η Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των διαφορών το αποδεικνύει η διαμάχη μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας. Η τουρκική πλευρά μπορεί να ελπίζει ότι θα δικαιωθεί, αλλά δεν νομίζω θα έχει μεγάλη επιτυχία εάν τα θέματα αυτά φτάσουν στα διεθνή δικαστήρια», ελπίζει δε «όπως και πολλοί άλλοι», ότι οι απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου είναι απλώς ρητορικές «όταν όμως προέρχονται από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο ή από υπουργούς πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», ενώ εκτιμά ότι «η πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει ναυτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δυσχεραίνει την κατάσταση και την εξεύρεση λύσης».

Τέλος, ο κ. Σουλτς εκφράζει πάντως τις αμφιβολίες του για το αν υπό τον κ. Ερντογάν είναι δυνατή η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας, ενώ επισημαίνει ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι ορθή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή