ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός της Θάλασσας του Αζόφ

Βερολίνο: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός της Θάλασσας του Αζόφ

Την «μεγάλη ανησυχία» του Βερολίνου για την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ενώ «απαράδεκτο» χαρακτήρισε «τον αποκλεισμό του περάσματος στην Θάλασσα του Αζόφ» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η ελεύθερη διέλευση στην Θάλασσα του Αζόφ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τους προέδρους των δύο χωρών, αλλά η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.

Ο ρωσικός αποκλεισμός της Θάλασσας του Αζόφ είναι απαράδεκτος και οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, έγραψε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Twitter το πρωί της Δευτέρας, παροτρύνοντας και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης. 

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές» πρόσθεσε. 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας ανέφεραν τη Δευτέρα ότι σκάφη τους που έκαναν περιπολίες στα σύνορα κατέλαβαν δύο μικρά ουκρανικά θωρακισμένα πλοία με πυροβόλα όπλα και ένα ρυμουλκό αφού άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας ορισμένους ναύτες, ένα περιστατικό που χαρακτηρίζεται ως η πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου τα τελευταία χρόνια.