Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά Κρεμλίνου: Ενοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά Κρεμλίνου: Ενοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη διαμαρτυρία του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία εξέφρασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν με δήλωσή του, μετά την ένοπλη επίθεση και την κατάληψη ουκρανικών πολεμικών πλοίων από Ρώσους στρατιώτες.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία στη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με την ένοπλη επίθεση και την κατάληψη των ουκρανικών στρατιωτικών πλοίων «Μπερδιάνσκ», «Νίκοπολ» και του ρυμουλκού «Ιάνα Κάπου», καθώς και τον τραυματισμό και την σύλληψη των μελών του πληρώματός τους», αναφέρει αρχικά στη δήλωσή του ο Κλίμκιν και συνεχίζει:

«Η επίθεση στα ουκρανικά πλοία, που πραγματοποιούσαν τη θαλάσσια διέλευση από το λιμάνι της Οδησσού στο λιμάνι της Μαριούπολης σύμφωνα με τις διατάξεις, που προκύπτουν από όλες τις ισχύουσες πολυμερείς και διμερείς διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες πλοήγησης, είναι μια ακόμα πράξη ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από την Ρωσική Ομοσπονδία, όπως προκύπτει στο άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις διατάξεις της απόφασης 29/3314 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από τις 14η Δεκεμβρίου 1974 για τον ορισμό της επιθετικότητας. Πράγματι η Ρωσία επέκτεινε στη θάλασσα τις στρατιωτικές της  δράσεις κατά της Ουκρανίας».

Ο κ. Κλίμκιν συνέχισε λέγοντας ότι «Σήμερα το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η επιθετική του πολιτική δεν έχει όρια καθώς και την ετοιμότητα για οποιαδήποτε ενέργεια επιθετικότητας εναντίον του Κράτους μας» και τόνισε ότι «η Ουκρανία απαιτεί τη χορήγηση της επείγουσας ιατρικής βοήθειας στους στρατιώτες που τραυματίστηκαν καθώς και την εξασφάλιση της άμεσης και  ασφαλούς επιστροφής τους στην Πατρίδα. Η Ουκρανία επίσης απαιτεί  την επιστροφή των πολεμικών πλοίων που έχουν συλληφθεί και την αποζημίωση της ουκρανικής πλευράς για τις ζημίες που έχει υποστεί».

«Το καθεστώς του Κρεμλίνου φέρει  εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας και για την υπονόμευση της ειρηνικής διευθέτησης της Ρωσο-Ουκρανικής ένοπλης σύρραξης», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και καταλήγει:

«Απευθύνουμε έκκληση προς τους συμμάχους και τους εταίρους μας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων, καθώς και να παράσχουν στην Ουκρανία τη στρατιωτική βοήθεια για την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή