Τραμπ: Σχεδόν απίθανο να μην τεθούν σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί 25% στα προϊόντα της Κίνας

Τραμπ: Σχεδόν απίθανο να μην τεθούν σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί 25% στα προϊόντα της Κίνας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει να εφαρμοστεί η επιβολή των επιπρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή η άνοδος του συντελεστή δασμολόγησής τους στο 25% από το τρέχον 10%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal, ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ απίθανο» να αποδεχθεί το αίτημα της Κίνας να μην προχωρήσει στην επιβολή των επιπρόσθετων δασμών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου.

«Η μόνη συμφωνία» που θα επέτρεπε να μη γίνει αυτό «θα ήταν η Κίνα να ανοίξει» την αγορά της «στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ στην Τζέρναλ. «Σε ό,τι αφορά τις άλλες χώρες, επαφίεται σ' εκείνες» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στο τέλος της εβδομάδας στο Μπουένος Άιρες, τόνισε ακόμη πως εάν οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες, θα προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα υπόλοιπα εισαγόμενα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα.

«Αν δεν κλείσουμε συμφωνία, θα επιβάλλω (δασμούς) σε επιπλέον (κινεζικά προϊόντα, αξίας) 267 δισεκ.», με συντελεστή 10% ως 25%, είπε ο Τραμπ στην Τζέρναλ. Παρέμεινε ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Διευκρίνισε ότι οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να ισχύσουν και για τα κινητά τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές της Apple Inc. που εισάγονται από την Κίνα και εκτίμησε ότι το πρόβλημα για τους αμερικανούς καταναλωτές δεν θα είναι τόσο οξύ εάν οι δασμοί είναι 10%, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Ίσως. Ίσως. Εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο συντελεστής», απάντησε ο Τραμπ, ερωτηθείς από την WSJ για τους επιπλέον δασμούς στα κινητά και τα λάπτοπ. «Εννοώ, μπορώ να τους βάλω 10%, και ο κόσμος θα το άντεχε αυτό πολύ εύκολα», έκρινε.

Οι μετοχές της Apple υποχωρούσαν στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς, αφού η συνέντευξη αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή