Η Ρωσία αυξάνει τους πυραύλους S-400 στην Κριμαία

Η Ρωσία αυξάνει τους πυραύλους S-400 στην Κριμαία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία πρόκειται να αναπτύξει σύντομα νέες συστοιχίες πυραύλων εδάφους – αέρος S-400 στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. 

Η αύξηση της παρουσίας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στην περιοχή κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον απόηχο της κήρυξης στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για 30 ημέρες σε τμήματα της χώρας, μετά την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από το ρωσικό Ναυτικό.

Μάλιστα, σε χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για κίνδυνο να ξεσπάσει «ολοκληρωτικός πόλεμος» με τη Ρωσία καθώς «ο αριθμός των (σ.σ. ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων που βρίσκονται κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά». «Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», πρόσθεσε ανεβάζοντας τους τόνους μεταξύ των δύο χωρών. 

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων RIA ανακοίνωσε ότι τα νέα συστήματα S-400 που αναμένεται να αναπτυχθούν στην Κριμαία θα είναι λειτουργικά και έτοιμα προς χρήση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την ντε φάκτο αυτονόμηση ρωσόφωνων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, η απειλή ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης επανήλθε στην ημερήσια διάταξη ύστερα από το σοβαρό ναυτικό επεισόδιο της Κυριακής. Hδη, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε εκτάκτως για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή