Αυστραλία: Τεράστια καταιγίδα στο Σίδνεϊ, πρωτοφανής πύρινη κόλαση στο Κουίνσλαντ (βίντεο – φωτογραφίες)

Αυστραλία: Τεράστια καταιγίδα στο Σίδνεϊ, πρωτοφανής πύρινη κόλαση στο Κουίνσλαντ (βίντεο – φωτογραφίες)

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν σήμερα την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ, προκαλώντας χάος στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλημμύρες στους δρόμους, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα σπίτια και αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυστραλία: Τεράστια καταιγίδα στο Σίδνεϊ, πρωτοφανής πύρινη κόλαση στο Κουίνσλαντ (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Σίδνεϊ, το ύψος της βροχής ξεπέρασε σε λίγες μόνον ώρες τα 100 χιλιοστά, επίπεδο στο οποίο φτάνει συνήθως καθ'όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.

«Τέτοια βροχή μπορείς να δεις μόνον μια φορά στα 100 χρόνια», δήλωσε η Αν Φάρελ, αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Αυστραλία: Τεράστια καταιγίδα στο Σίδνεϊ, πρωτοφανής πύρινη κόλαση στο Κουίνσλαντ (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Η καταιγίδα προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στις αερομεταφορές και στην ηλεκτροδότηση.

Το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, το πιο πολυσύχναστο της χώρας, ανακοίνωσε ότι 130 πτήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν. Το Ausgrid, το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της καταιγίδας διεκόπη η ηλεκτροδότηση 8.100 πελατών του στο Σίδνεϊ και την περιοχή της Κεντρικής Ακτής στα βόρειά του.

Αυστραλία: Τεράστια καταιγίδα στο Σίδνεϊ, πρωτοφανής πύρινη κόλαση στο Κουίνσλαντ (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Ως αργά το απόγευμα, 1.700 σπίτια και επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το Ausgrid.

'Υψιστος συναγερμός για πυρκαγιά για πρώτη φορά

Την ίδια ώρα, στην βόρεια πολιτεία Κουίνσλαντ, οι υψηλές θερμοκρασίας που πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυσαν τις μεγάλες πυρκαγιές, που καίνε εδώ και μία εβδομάδα.

Οι πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση περισσότερων από 130 πυρκαγιών και 8.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν κατόπιν εντολής που εκδόθηκε να εγκαταλείψουν την πόλη Γκρέισμιρ, η οποία βρίσκεται περίπου 600 χλμ βόρεια του Μπρισμπέιν, πρωτεύουσας της πολιτείας.

Αυστραλία: Τεράστια καταιγίδα στο Σίδνεϊ, πρωτοφανής πύρινη κόλαση στο Κουίνσλαντ (βίντεο – φωτογραφίες)-4

Πολλές οικίες έχουν καταστραφεί μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, το Σαββατοκύριακο, και περισσότερα από τριάντα σχολεία είναι έκτοτε κλειστά.

Αυστραλία: Τεράστια καταιγίδα στο Σίδνεϊ, πρωτοφανής πύρινη κόλαση στο Κουίνσλαντ (βίντεο – φωτογραφίες)-5

«Πρόκειται για άνευ προηγουμένου συνθήκες», δήλωσε η πρωθυπουργός Αναστάσια Παλάστσουκ. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», σημείωσε.