Οικονομική καταστροφή το «άτακτο» Brexit

Οικονομική καταστροφή το «άτακτο» Brexit

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε χθες ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, το ΑΕΠ της χώρας θα χάσει 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, η ανεργία θα ανεβεί στο 7,5%, ο πληθωρισμός στο 6,5%, ενώ οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 30% και η στερλίνα θα χάσει το 25% της αξίας της. Tο σενάριο αυτό είναι χειρότερο για τη Βρετανία από ό,τι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Μεγαλύτερη οικονομική απώλεια (-9,3% μονάδες) προβλέπεται σε περίπτωση που η άτακτη έξοδος της Βρετανίας συνδυαστεί με διακοπή της μετανάστευσης υπηκόων χωρών της Ε.Ε. προς τη Βρετανία. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν περιλαμβάνεται η συμφωνημένη έξοδος με βάση το σχέδιο Τσέκερς (το οποίο προέβλεπε στενή σχέση Βρετανίας – Ε.Ε. αλλά εγκαταλείφθηκε τον Ιούλιο), το σενάριο συμφωνίας τύπου Νορβηγίας και το σενάριο τύπου Καναδά.

Κανένα από αυτά, ωστόσο, δεν προσομοιάζει με τη συμφωνία που τελικά επετεύχθη ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία και η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου. Ετσι, οι βουλευτές της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν για ένα σχέδιο που δεν συνοδεύεται από πρόβλεψη οικονομικών επιπτώσεων.

«Σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαίωσε όχι μόνο ότι αδυνατεί να εκτιμήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της δικής της συμφωνίας για το Brexit, αλλά και ότι με όλα τα σενάρια εξόδου με κυβέρνηση Συντηρητικών, η χώρα γίνεται φτωχότερη», είπε ο αρμόδιος Οικονομικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζον Μακ Ντόνελ.

Οι περισσότεροι αναλυτές προσδοκούν ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα καταψηφίσει στις 11 Δεκεμβρίου τη συμφωνία, αλλά ότι θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία έγκρισης προτού η χώρα οδηγηθεί στο καταστροφικό σενάριο της άτακτης εξόδου, στα τέλη Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή