ΚΟΣΜΟΣ

H εφιαλτική διαδρομή προς την πορνεία για εκατοντάδες γυναίκες από τη Βενεζουέλα

h-efialtiki-diadromi-pros-tin-porneia-gia-ekatontades-gynaikes-apo-ti-venezoyela-2286435

Τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες Βενεζουελάνες στην προσπάθειά τους να καταφύγουν στην Κολομβία, εξωθούνται στην πορνεία, περιγράφει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Πάμφτωχοι μετανάστες που εγκαταλείπουν την υπό κατάρρευση οικονομία της χώρας τους, γίνονται στόχοι μαστροπών στα σύνορα της Κολομβίας αλλά και σε άλλα σημεία εντός της χώρας.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αναζητούν δουλειές για να στείλουν χρήματα σε συγγενείς τους που έχουν μείνει πίσω στη Βενεζουέλα ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων  καταγγέλλουν ότι οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις μεταναστευτικές ροές των απελπισμένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων φτωχών και ευάλωτων γυναικών

Το ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο έφεραν στη δημοσιότητα οι έφοδοι των κολομβιανών αρχών σε οίκους ανοχής και μπαρ.

h-efialtiki-diadromi-pros-tin-porneia-gia-ekatontades-gynaikes-apo-ti-venezoyela0

Ετσι, το τελευταίο τετράμηνο,  οι αρχές της Κολομβίας διέσωσαν  τουλάχιστον 80 Βενεζουελάνες -ενήλικες και έφηβες- που είχαν εξωθηθεί δια της βίας στην πορνεία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τα στοιχεία της αστυνομίας.

Μόνο στις εφόδους της τελευταίας εβδομάδας, σε δεκάδες μπαρ στο κέντρο της Μπογκοτά, διεσώθησαν περίπου 40 γυναίκες, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Οι διακινητές προσεγγίζουν και δελεάζουν τις γυναίκες σε συνοριακές πόλεις, με την υπόσχεση μίας αξιοπρεπούς δουλειάς στην πρωτεύουσα.

Με το που φθάνουν όμως στην Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας, τα έγγραφά τους κατάσχονται και οι γυναίκες στέλνονται σε παραπήγματα αγοραίου έρωτα όπου αναγκάζονται να εργάζονται επί 20 ημέρες χωρίς απολαβές, προκειμένου να ξεπληρώσουν το «κόστος» της μεταφοράς τους  στην πρωτεύουσα», σύμφωνα με όσα έχουν φέρει στο φως οι κολομβιανές διωκτικές αρχές.

Στις γυναίκες επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους μόνο για 15 λεπτά την ημέρα και τους επιβάλλονται πρόστιμα ακόμη και 30 δολαρίων εάν αργήσουν να επιστρέψουν.

Τον περασμένο Οκτώβριο αστυνομική επιχείρηση  στην πόλη Μπαρανκίγια, στα βόρεια της Κολομβίας, η αστυνομία εξάρθρωσε συμμορία που ανάγκαζε 20 Βενεζουελάνες να κάνουν σεξ μπροστά σε a web κάμερες, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι παρά τη διάσωσή του, οι γυναίκες δεν τυγχάνουν τελικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης.

Πέραν της Λατινικής Αμερικής, οι Βενεζουελάνες πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ισπανία, όπου τα   στοιχεία της αστυνομίας αποκαλύπτουν 200 διασωθείσες γυναίκες  μόνο το φετινό έτος.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από το 2015 έως σήμερα, οι περισσότεροι εξ αυτών αναζητώντας καλύτερη μοίρα σε γειτονικές χώρες, στο πλέον μαζικό μεταναστευτικό κύμα που έχει διαχρονικά γνωρίσει η Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Reuters