Πλοία του ΝΑΤΟ θέλει στην Κριμαία ο Ποροσένκο

Πλοία του ΝΑΤΟ θέλει στην Κριμαία ο Ποροσένκο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ζητεί ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στον απόηχο του σοβαρού, ναυτικού επεισοδίου της περασμένης Κυριακής, στα ανοιχτά της Κριμαίας. Την πρότασή του καταδίκασε η Μόσχα, ενώ οι Δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας την υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό.

«Ο Πούτιν θέλει να ξαναχτίσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία», δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, για να προσθέσει: «Θέλει την Κριμαία, το Ντονμπάς, ολόκληρη τη χώρα. Καθώς βλέπει τον εαυτό του ως Ρώσο τσάρο, κατανοεί ότι η αυτοκρατορία του δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την Ουκρανία». Προχωρώντας πιο μακριά, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε: «Ευχόμαστε ότι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα προθυμοποιηθούν να στείλουν πολεμικά πλοία τους στην Αζοφική Θάλασσα, ώστε να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προσφέρουν ασφάλεια».

Στη Μαύρη Θάλασσα

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται πρόθυμο να συρθεί σε μια επικίνδυνη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ποροσένκο, η εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου υπενθύμισε ότι πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ ήδη βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία, που είναι μέλη της Συμμαχίας, διαθέτουν δυνάμεις και διεξάγουν ασκήσεις στην περιοχή.

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η έκκληση Ποροσένκο στο ΝΑΤΟ «έχει ως ξεκάθαρο στόχο να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων». Ο Ρώσος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η στάση του Ουκρανού προέδρου υπαγορεύεται από «εκλογικές και άλλες επιδιώξεις εσωτερικής πολιτικής», υπονοώντας τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου στην Ουκρανία.

Αν μη τι άλλο, όμως, ο Πέτρο Ποροσένκο κατάφερε να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Μπουένος Αϊρες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αποφάσισε να μη συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί τα τρία ουκρανικά σκάφη και τα πληρώματά τους. Προσέθεσε, όμως, ότι προσδοκά να συναντηθεί με τον Πούτιν μόλις ξεπεραστεί η σοβούσα κρίση.

Την πρόθεσή του να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξέφρασε, χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο στη διάρκεια ξεχωριστών τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους Πούτιν και Ποροσένκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή