Ιταλία: Νομοσχέδιο καταργεί κατηγορίες ασύλου

Ιταλία: Νομοσχέδιο καταργεί κατηγορίες ασύλου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης νομοσχέδιο που καταργεί κάποιες κατηγορίες ασύλου, επιτρέποντας στον υπουργό Εσωτερικών Σαλβίνι να θριαμβολογήσει για την επιβολή της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του. Εργαζόμενοι σε δομές που υποστηρίζουν αιτούντες άσυλο εκτιμούν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην παρανομία.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά για εσάς είναι αόρατοι, ανώνυμοι και απρόσωποι», είπε στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος Γκρατσιάνο ντελ Ρίο. Στη διάρκεια της ψήφισης του νόμου, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος φορούσε λευκές μάσκες.

Με τον νέο νόμο, όσοι διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες διατηρούν το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην Ιταλία. Αντιθέτως, καταργείται η κατηγορία της ανθρωπιστικής προστασίας, την οποία διεκδικούν π.χ. άνθρωποι που κινδυνεύουν με βασανιστήρια στη χώρα καταγωγής τους. Στις αρχές Νοεμβρίου, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε εκφράσει ανησυχίες για τον νόμο, επισημαίνοντας ότι δεν προσφέρει «τις αρμόζουσες εγγυήσεις», ειδικά για θύματα βιασμών ή βασανιστηρίων.

«Είναι μια αξιοσημείωτη ημέρα, ιδίως για όσους θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση» είπε ο Ματέο Σαλβίνι, ενώ οι βουλευτές του άνοιξαν πανό που έγραφε: «Το διάταγμα Σαλβίνι είναι νόμος, οι καλές μέρες για τους μετανάστες πέρασαν».

Οι επικριτές του νόμου υποστήριξαν ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού. «Οι επαναπατρισμοί στην πράξη δεν γίνονται», σημείωσε η εκπρόσωπος της κοινότητας για την ενσωμάτωση των μεταναστών Ex Canapificio, Μίμα Ντ’ Αμίκο, στην εφημερίδα «Μανιφέστο». «Ετσι η αστυνομία θα χρειαστεί να ελέγχει τα άτομα ένα προς ένα, σπαταλώντας ανθρώπινο δυναμικό και πόρους που θα αφαιρεθούν από τη μάχη εναντίον της μαφίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της διακίνησης λευκής σαρκός», εκτίμησε.

Πέρυσι, περίπου 20.000 άνθρωποι έλαβαν καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή