Προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατέθεσε η Ουκρανία

Προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατέθεσε η Ουκρανία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επειδή την Κυριακή άνοιξε πυρ εναντίον τριών πλοίων της και τα κατέλαβε, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς που χωρίζουν την Αζοφική από τη Μαύρη Θάλασσα, προκάλεσε τραυματισμούς μεταξύ των 24 Ουκρανών ναυτών που αιχμαλωτίσθηκαν, ενώ σήμερα μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις φυλακών στη Μόσχα. 

Σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο αναφέρεται πως η Ουκρανία του ζήτησε να παρέμβει για να εξασφαλίσει ότι οι ναύτες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η Μόσχα τους κατηγορεί ότι παραβίασαν τα ρωσικά σύνορα και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν όταν τους δόθηκε εντολή να σταματήσουν.

«Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε ιδιαίτερα να παράσχει η Ρωσία ιατρική φροντίδα στους τραυματισμένους ναύτες και να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος. Ζητεί, επίσης, οι ναύτες να αντιμετωπισθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου», αναφέρεται στη δήλωση. Το δικαστήριο ανακοίνωσε, παράλληλα, πως ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με την κράτηση των ναυτών.

Η προσφυγή, η πέμπτη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας από το 2014 που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή και χρόνια για να εξετασθεί από το δικαστήριο.

Πριν από λίγες ημέρες η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα υπό το φόβο μίας, πλήρους κλίμακας, ρωσικής εισβολής. 

Το Κίεβο απαγορεύει την είσοδο σε Ρώσους ηλικίας 16 έως 60 ετών

Νωρίτερα σήμερα, η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα κάθε Ρώσου πολίτη ηλικίας 16 έως 60 ετών. Την είδηση ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών συνοριακών ελέγχου στη διάρκεια σύσκεψης για θέματα ασφαλείας.

«Από σήμερα, η είσοδος ξένων -κυρίως Ρώσων αρρένων πολιτών ηλικίας 16 έως 60 ετών έχει περιοριστεί-, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Πέντρο Τσιγκάλ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε στη διάρκεια της σύσκεψης ότι το μέτρο αυτό λαμβάνεται προκειμένου «να εμποδίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να σχηματίσει ιδιωτικούς στρατούς στο ουκρανικό έδαφος».

Η είδηση έρχεται μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς εκκρεμεί η απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές. 

Δεν ανταποδίδει η Ρωσία

Στην πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να ανταποδώσει το μέτρο της Ουκρανίας, προχωρώντας σε απαγόρευση εισόδου Ουκρανών στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή Φραντς Κλίντσεβιτς, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί το πρακτορείο RIA.

Εύσημα Ποροσένκο στον Τραμπ 

Χθες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου της G-20, η οποία διεξάγεται Παρασκευή και Σάββατο στο Μπουένος Αϊρες.

«Αυτός είναι ο τρόπος που ενεργούν οι μεγάλοι ηγέτες!», έκρινε ο Ποροσένκο σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας έναν σύνδεσμο υπερκειμένου προς την ανακοίνωση της απόφασης του Aμερικανού προέδρου, την οποία ο θυελλώδης μεγιστάνας των ακινήτων επέλεξε να κάνει μέσω αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ερευνα στο σπίτι Ρώσου κληρικού

Στο μεταξύ, έρευνα στο σπίτι ενός υψηλόβαθμου Ρώσου κληρικού στο Κίεβο πραγματοποίησαν οι ουκρανικές αρχές με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους».

Πρόκειται για τον Πατέρα Παύλο, επικεφαλής του μεγαλύτερου και αρχαιότερου μοναστηριού του Κιέβου, που είναι τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, REUTERS 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή