«Μεγιστάνας» των ΜΜΕ ο Βίκτορ Ορμπαν

«Μεγιστάνας» των ΜΜΕ ο Βίκτορ Ορμπαν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία τα μεταβίβασαν ταυτοχρόνως και αφιλοκερδώς σε εταιρεία holding που ανήκει σε συμμάχους του ακροδεξιού πρωθυπουργού Ορμπαν.

Αν οι μεταβιβάσεις εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές, ο επικεφαλής των οποίων έχει διοριστεί από τον Ορμπαν, τα περισσότερα σημαντικά μέσα ενημέρωσης της χώρας θα τεθούν υπό τον έλεγχο μιας ενιαίας φιλοκυβερνητικής οντότητας, του νεοϊδρυθέντος Ιδρύματος Τύπου και ΜΜΕ Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με την οργάνωση Freedom House, μια τέτοια κίνηση δεν έχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τις συντονισμένες ανακοινώσεις της Τετάρτης, πάνω από δέκα ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσαν τη μεταβίβαση ή την πρόθεση να μεταβιβάσουν περίπου 400 ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στο ίδρυμα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες (επιχειρηματίες που διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση) είπαν ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν χωρίς αντίτιμο. Πρόεδρος του ιδρύματος είναι πρώην βουλευτής της παράταξης του Ορμπαν, ενώ τα δύο άλλα μέλη του Δ.Σ. είναι ο προσωπικός δικηγόρος του Ούγγρου πρωθυπουργού και ο επικεφαλής ερευνητικού ινστιτούτου που υποστηρίζει ένθερμα τον τελευταίο.

Οι αλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές, εφόσον τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης είναι ήδη φιλοκυβερνητικά. Η κυβέρνηση Ορμπαν στερεί συστηματικά διαφημιστικά έσοδα από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ασκεί πιέσεις στα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης είτε να αυτολογοκρίνονται είτε να πωλούνται σε συμμάχους του πρωθυπουργού Ορμπαν.

Η Atlatszo, μία από τις λίγες ανεξάρτητες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στη χώρα, εκτιμά ότι ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία έχει φθάσει τα 500, από 31 το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή