Με σκίτσα εξήγησε ο Πούτιν τι έγινε στο Κερτς

Με σκίτσα εξήγησε ο Πούτιν τι έγινε στο Κερτς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το «σκονάκι» της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στη συνάντηση με τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον «συνελήφθη» από τις κάμερες της συνόδου του G20, αποκαλύπτοντας τα προβλήματα της ταχύτατης εναλλαγής ηγετών: ο Μόρισον είναι ο έβδομος Αυστραλός πρωθυπουργός με τον οποίο καλείται να συνεργαστεί η Μέρκελ και οι σύμβουλοί της έκριναν σωστό να συμπεριλάβουν, καλού-κακού, στο ενημερωτικό σημείωμα της συνάντησης και τη φωτογραφία του.

Στα περιθώρια της συνόδου των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος τους ενημέρωσε με σκίτσα για το επεισόδιο στα στενά του Κερτς. «Στις επαφές του με τους κ.κ. Μακρόν και Μέρκελ, ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε με λεπτομέρεια τι συνέβη κοντά στο Κερτς.

Εκανε σχέδια για να δείξει πόσο προκλητικά ενήργησε η ουκρανική πλευρά», δήλωσε στο πρακτορείο ΤΑΣ o σύμβουλος του Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ.

Θέτοντας σε λειτουργία τους ανοικτούς διαύλους που διατηρούν τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, οι δύο ηγέτες ζήτησαν μετ’ επιτάσεως από τον Ρώσο πρόεδρο να απελευθερωθούν οι 24 Ουκρανοί ναύτες που παραμένουν αιχμάλωτοι της Ρωσίας.

Οι δεσμοί Γερμανίας – Ρωσίας αποτέλεσαν αντικείμενο της εκστρατείας για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με την υποψήφια Ανεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ να υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να μειώσει τη δυναμικότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II.

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρενέβη στη σχετική συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα συνεχίσει κανονικά. O Μάας είπε ότι αν η Γερμανία αποχωρήσει, το έργο θα υλοποιηθεί από τους υπόλοιπους εταίρους της κοινοπραξίας, αλλά στο μεταξύ το Βερολίνο θα έχει χάσει έναν μοχλό άσκησης επιρροής στη Μόσχα. «Αν αποχωρούσαμε, ο αγωγός και πάλι θα κατασκευαζόταν, αλλά κανείς δεν θα υποστήριζε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταφορά ρωσικού αερίου και μέσω Ουκρανίας», είπε ο Μάας. Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, αλλά η Γερμανία πιέζει τη Ρωσία να εξακολουθεί να διοχετεύει μέρος των εξαγωγών αερίου μέσω Ουκρανίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή