Αφιερωμένο στην ηρωίδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Έντιθ Κάβελ το σημερινό doodle της Google (φωτογραφίες)

Αφιερωμένο στην ηρωίδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Έντιθ Κάβελ το σημερινό doodle της Google (φωτογραφίες)

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Google τιμάει σήμερα την πρωτοπόρο νοσηλεύτρια και ηρωίδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Έντιθ Κάβελ, με ένα doodle.

Αφιερωμένο στην ηρωίδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Έντιθ Κάβελ το σημερινό doodle της Google (φωτογραφίες)-1

Η Έντιθ Κάβελ, γεννήθηκε σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου του 1865 στο Σουάντερστον, ένα μικρό χωριό νότια του Νόριτς στην Αγγλία. Η Κάβελ μεγάλωσε μαζί με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν εφημέριος, και όταν αναγκάστηκε να τον φροντίσει σε μία σοβαρή ασθένεια, ανακάλυψε την αγάπη της για τη νοσηλευτική, ξεκινώντας την εκπαίδευση στο βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου σε ηλικία 30 ετών, υπό την επίβλεψη της Εύα Λουκς,φίλη της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, μία από τις πρωτοπόρους της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Συμπληρώνοντας την εκπαίδευσή της η Κάβελ άρχισε να εργάζεται στα νοσοκομεία του Σόουρντιτς,  του Κινγκς Κορς και του Μάντσεστερ, πριν λάβει πρόσκληση να διευθύνει ένα νέο εκπαιδευτικό νοσοκομείο για νοσηλευτές στις Βρυξέλλες.

Αφιερωμένο στην ηρωίδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Έντιθ Κάβελ το σημερινό doodle της Google (φωτογραφίες)-2

Με μεγάλη πλέον εμπειρία, προσπαθώντας παράλληλα να απομακρύνει την πρακτική από τα χέρια της εκκλησίας, που έμενε πίσω στις νέες εξελίξεις  στο Βέλγιο, η Έντιθ Κάβελ εκδίδει το ιατρικό περιοδικό L’Infirmiere το 1910

Αφιερωμένο στην ηρωίδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Έντιθ Κάβελ το σημερινό doodle της Google (φωτογραφίες)-3

Όταν «ξεσπά» ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος η Κάβελ βρίσκεται με την οικογένεια της στην Βρετανία, όμως επιστρέφει άμεσα στις Βρυξέλλες, όπου αναλαμβάνει την φροντίδα όλων των θυμάτων του πολέμου, ανεξαρτήτως εθνικότητας, αλλά και «πλευράς». «Δεν μπορώ να σταματήσω ενώ υπάρχουν ζωές που πρέπει να σωθούν», είχε δηλώσει η ίδια κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Κάβελ πέρα από την ιδιότητα της ως νοσοκόμα, αρχίζει να συμμετάσχει και στην αντιστασιακή ομάδα, που προσέφερε καταφύγιο σε Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες, με σκοπό να τους φυγαδεύσει από το κατεχόμενο Βέλγιο.

Τον Αύγουστο του 1915, ενώ είχε ήδη βοηθήσει να «αποδράσουν» περίπου 200 στρατιώτες, η Κάβελ συλλαμβάνεται με την κατηγορία της προδοσίας. Στο στρατιωτικό δικαστήριο η Κάβελ αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων της και παρά το μαζικό κίνημα αλλυλεγύης, που απατούσε να της δοθεί χάρει, η Κάβελ εκτελέστηκε στις 12 Οκτωρίου του 1915.

Αφιερωμένο στην ηρωίδα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Έντιθ Κάβελ το σημερινό doodle της Google (φωτογραφίες)-4

Η ιστορία της Κάβελ πήρε αρκετή δημοσιότητα και ενέπνευσε την δημιουργία ταινιών, βιβλίων, πόστερ, αλλά και μουσικών κομματιών, προς τιμήν της.

Το 1917, το Βρετανικό Ταμείο Νοσηλευτών ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα προς την τιμή της, τιμώντας την για την επιλογή της «να φροντίζει την υγεία των ανθρώπων εις βάρος της δικής της». Αργότερα, το ταμείο ονομάστηκε Ταμείο Κάβελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή