Γαλλία: Επεισόδια για δεύτερη μέρα σε διάφορα λύκεια της χώρας

Γαλλία: Επεισόδια για δεύτερη μέρα σε διάφορα λύκεια της χώρας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια ξέσπασαν και πάλι σήμερα σε περιοχές κοντά σε διάφορα Λύκεια του Παρισιού, έπειτα από μια πρώτη ημέρα αναταραχής σε 188 σχολικά ιδρύματα, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας που επηρεάστηκε άμεσα από την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η μεγάλη αίθουσα της εισόδου του Λυκείου Σεντ-Εξιπερί στο Μπλανιάκ, στην περιφέρεια της Τουλούζης, καταστράφηκε εντελώς από εμπρησμό, σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας άνθρωπος. Οι φλόγες έκαψαν επίσης γραφεία και το υλικό που αυτά περιείχαν, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με μαθητές, η πυρκαγιά ξεκίνησε από φωτιά που μπήκε εσκεμμένα σε κάδους σκουπιδιών.

Όπως συνέβη με το άνωθεν Λύκειο, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κοντά σε διάφορα σχολικά ιδρύματα, στο πλαίσιο των οποίων ένας νεαρός διαδηλωτής τραυματίσθηκε σοβαρά στο πρόσωπο από τις φλόγες, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του νομάρχη Ετιέν Γκιγιό και της επικεφαλής της Ακαδημίας της Τουλούζης, Αν Μπιζανί-Φορ.

Οι μαθητικές συνδικαλιστικές οργανώσεις (UNL, SGL, Fidl…) στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων στις εξετάσεις στο τέλος του Λυκείου (Μπακαλορεά) και γενικότερα στις εξετάσεις όλης της σχολικής χρονιάς.

Μέχρι τώρα, οι εκκλήσεις για κινητοποίηση δεν είχαν βρει μεγάλη ανταπόκριση. Εντούτοις, είδαν μεγάλη διεύρυνση χθες, καθώς ενισχύθηκαν από την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων».

Στην περιοχή του Παρισιού, στον νομό Σεν-Σαιν-Ντενί, 21 Λύκεια και τρία κολέγια υπολειτουργούν σε διάφορους βαθμούς, έγινε σήμερα γνωστό από τη νομαρχία. Επεισόδια ξέσπασαν στο Ομπερβιλιέ, κοντά στο Λύκειο Ζαν-Πιέρ Τεμπό, όπου ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε χθες, στη διάρκεια συγκρούσεων στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες νέοι.

Περίπου εκατό μαθητές είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο Σεντ-Ουέν, όπου ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε κοντά στο Λύκειο Μαρσέλ Κασέν και η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης σε 15 Λύκεια του νομού Βαλ-ντ' Ουάζ, όπου πυρπολήθηκαν κάδοι σκουπιδιών και καροτσάκια του σούπερ-μάρκετ, σύμφωνα με τη χωροφυλακή και την αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε τριάντα προσαγωγές. 

Λύκεια στον νομό Βαλ-ντε-Μαρν ήταν επίσης εν μέρει αποκλεισμένα σήμερα το πρωί. Στο Λύκειο του Κασάν (Βαλ-ντε-Μαρν), ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε, και αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των μαθητών.

Στον νομό Εσόν, επτά νέοι προσήχθησαν έπειτα από αποκλεισμούς Λυκείων. Στο Ρι-Ορανζί, νέοι έβαλαν φωτιά σε φράγματα που είχαν δημιουργήσει με παλέτες και εκτόξευσαν πέτρες και γυάλινα μπουκάλια εναντίον της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή