Μ. Πάλμερ: Μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το 2020 η ΠΓΔΜ

Μ. Πάλμερ: Μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το 2020 η ΠΓΔΜ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε και θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα», δήλωσε ο Μάθιου Πάλμερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Σαράγεβο της Βοσνίας. 

«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», εγκωμιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, την οποίο χαρακτήρισε «τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σημείωσε δε ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να συμμετάσχει στη συμμαχία και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα με πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία πρέπει να επικυρωθεί ακόμα τόσο από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ όσο και από της Ελλάδας. 

Ωστόσο, ο Πάλμερ εξέφρασε την ανησυχία του για τη «μοχθηρή επιρροή» της Ρωσίας τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.

Κατηγορεί δε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ενσωμάτωση της περιοχής σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η Μόσχα έχει αρνηθεί τις εν λόγω κατηγορίες, κατηγορώντας με τη σειρά της τη Δύση για ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια. 

«Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η ΠΓΔΜ όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ, αναφερόμενος στη ρωσική κριτική επί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. «Οι προσπάθειες για την υπονόμευση της εκφρασμένης βούλησης του μακεδονικού λαού αποσταθεροποιούν και βλάπτουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή