ΚΟΣΜΟΣ

Ροχανί: Αν δεν μπορεί το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί

Ροχανί: Αν δεν μπορεί το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προχώρησε εκ νέου σε μια προφανή απειλή να εμποδίσει τις μεταφορές πετρελαίου άλλων χωρών μέσα από τον Περσικό Κόλπο, αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις προσπάθειές της να περιορίσει στο μηδέν τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, έξι μήνες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί εναντίον της Τεχεράνης. Μεταξύ άλλων και νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα.

«Η Αμερική θα πρέπει να γνωρίζει ότι πουλάμε το πετρέλαιό μας και θα συνεχίσουμε να πουλάμε το πετρέλαιό μας και δεν μπορούν να σταματήσουν τις πετρελαϊκές εξαγωγές μας», δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεοπτική του ομιλία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη βόρεια πόλη Σαχρούντ.

«Αν κάποια μέρα θελήσουν να εμποδίσουν την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου, τότε κανείς δεν θα μπορεί να εξάγει πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο», διεμήνυσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις τον Ιούλιο.

Επίσης τον Ιούλιο, διοικητής των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης απείλησε ότι η Τεχεράνη θα εμποδίσει τις μεταφορές πετρελαίου μέσα από τα στενά της Ορμούζ αν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. «Αν επιθυμούν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα φορτίο πετρελαίου να περάσει μέσα από τα στενά του Ορμούζ», είχε δηλώσει τότε ο Ισμαήλ Κοουσαρί.

Ο Ροχανί τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν να διακόψουν τις οικονομικούς δεσμούς του Ιράν με την περιοχή και τον κόσμο.

«Η πιο εχθρική ομάδα στην Αμερική, σε ό,τι αφορά το Ιράν, έχει πάρει την εξουσία», είπε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Βεβαίως και δεν είχανε ποτέ φιλική σχέση με τον ιρανικό λαό και εμείς δεν εμπιστευόμασταν ποτέ 100% την Αμερική ούτε άλλους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ