Σύλληψη του Μινέο, του νονού των νονών στη Σικελία

Σύλληψη του Μινέο, του νονού των νονών στη Σικελία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΕΡΜΟ. Τον 80χρονο «νονό» της σικελικής μαφίας, Σέτιμο Μινέο, συνέλαβαν χθες στο Παλέρμο οι ιταλικές αρχές, καταφέροντας αποφασιστικό πλήγμα εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της. Η αστυνομική επιχείρηση, χθες τα ξημερώματα, οδήγησε στη σύλληψη 46 υπόπτων για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία, μεταξύ τους και ο Μινέο, τον οποίο η εισαγγελία χαρακτηρίζει διάδοχο του Τοτό Ριίνα, του διαβόητου «αρχηγού των νονών».

Η χωροφυλακή φέρεται να «αποκεφάλισε» την ηγεσία της σικελικής μαφίας, που είχε αποπειραθεί να αναβιώσει την επίφοβη «Κουπόλα», την ηγετική επιτροπή της μαφίας, που αποτελείται από ηγετικά στελέχη της Κόζα Νόστρα και αποφασίζει κρίσιμα ζητήματα, όπως τους στόχους δολοφονικών ενεργειών και την εκλογή του «αρχηγού των αρχηγών», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian.

Ο Μινέο, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στην τουριστική Κόρσο Τουκόρι του Παλέρμο, είναι ο γηραιότερος νονός της σικελικής μαφίας. Συνελήφθη το 1984 από τον θρυλικό εισαγγελέα Τζοβάνι Φαλκόνε, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1992 από την Κόζα Νόστρα. Η ύπαρξη της «Κουπόλα», που συγκεντρώνει τους ισχυρότερους νονούς της Σικελίας, είχε υποπέσει για πρώτη φορά στην αντίληψη των Αρχών το 1987. Ο τελευταίος επικεφαλής της πανίσχυρης οργάνωσης, Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα, γνωστός με το προσωνύμιο «Το Κτήνος», είχε διαπράξει ο ίδιος και είχε διατάξει δεκάδες ανθρωποκτονίες, συμπεριλαμβανομένων δικαστικών και αστυνομικών. Ο Ριίνα, που είχε συλληφθεί το 1993, πέθανε στη φυλακή το 2017, ενώ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του επικεφαλής της «Κουπόλα». Μετά τη σύλληψη του Ριίνα, περισσότεροι από 4.000 μαφιόζοι έχουν συλληφθεί, ενώ η αστυνομία δήμευσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών, όμως, η Κόζα Νόστρα δεν παρέδωσε τα όπλα.

Ο Μινέο, που φέρεται να εξελέγη τον Μάιο του 2018 στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, ελάμβανε αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Δεν διέθετε κινητό τηλέφωνο και δεν χρησιμοποιούσε αυτοκίνητο, προτιμώντας το βάδισμα, εξαιτίας του φόβου του ότι η αστυνομία είχε τοποθετήσει συσκευές παρακολούθησης στο αυτοκίνητό του. «Οι αρχηγοί των “οικογενειών” επέλεξαν τον Μινέο, γιατί αντιπροσωπεύει την παλαιά Κόζα Νόστρα. Επιλέγοντάς τον, όμως, έδειξαν ότι προκρίνουν τις παραδοσιακές μεθόδους εκφοβισμού, όπως την αποστολή κομμένου κεφαλιού προβάτου σε επιχειρηματίες, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν χρήματα για προστασία», λέει ο Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράο, επικεφαλής του εθνικού γραφείου πάταξης της μαφίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι είχε μόλις ολοκληρωθεί επιχείρηση της αστυνομίας κατά μελών της νιγηριανής μαφίας, η οποία δρα στη βόρεια Ιταλία. «Σαράντα εννέα μαφιόζοι οι οποίοι ευθύνονται για απόσπαση χρημάτων με εκβιασμό, εμπρησμούς και επιθέσεις, συνελήφθησαν πριν από λίγες ώρες στο Παλέρμο της Σικελίας. Αλλά οι καλές ειδήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Aλλοι δεκαπέντε Νιγηριανοί μαφιόζοι συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Τορίνο, και στη συνέχεια μπήκαν χειροπέδες σε οκτώ διακινητές ναρκωτικών (οι οποίοι ήταν παράτυποι μετανάστες ή είχαν άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους) στην πόλη Μπολοτσάνο. Ευχαριστώ τα όργανα της τάξης. Η ημέρα ξεκίνησε όμορφα!», έγραψε o Σαλβίνι.

Ο αρχιεισαγγελέας του Τορίνο Αρμάντο Σπατάρο όμως παρενέβη και επέπληξε τον Iταλό υπουργό Εσωτερικών για την άμεση διάδοση της πληροφορίας: «Η είδηση δόθηκε ενώ η επιχείρηση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη», εξήγησε με ανακοινωθέν του ο Σπατάρο. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «ο υπουργός Εσωτερικών μελλοντικά να αποφύγει τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή να πληροφορείται τουλάχιστον σχετικά με την κατάλληλη χρονική παράμετρο, ώστε να μην κινδυνεύσει να ζημιώσει το σύνολο των ερευνών». «Oταν προσπαθείς να αναστήσεις την “Κουπόλα”, σημαίνει ότι σχεδιάζεις να κάνεις σημαντικά πράγματα. Επρεπε να τους σταματήσουμε, πριν να είναι πολύ αργά», είπε ο Φραντσέσκο Λο Βόι, επικεφαλής της εισαγγελίας του Παλέρμο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή