Νέες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

Νέες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση σηράγγων μέσω των οποίων η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εισέλθει στο εσωτερικό του Ισραήλ σε ενδεχόμενη σύρραξη ξεκίνησε χθες ο ισραηλινός στρατός. Η ανακοίνωση αιφνιδίασε τους σχολιαστές, καθώς το Ισραήλ δεν είχε αναφέρει ότι γνώριζε την ύπαρξη των σηράγγων αυτών.

Οι επιχειρήσεις, που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, διεξάγονται στο εσωτερικό του Ισραήλ, στην πόλη Μετούλα. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι σήραγγες έχουν εισχωρήσει μεν στο εσωτερικό του Ισραήλ αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, γι’ αυτό και είναι η κατάλληλη στιγμή να καταστραφούν. Ωστόσο, οι επικριτές του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σημείωσαν τη σύμπτωση των επιχειρήσεων με τα νέα πολιτικά προβλήματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, εις βάρος του οποίου εκκρεμούν νέες κατηγορίες για δωροδοκία ύψους 300.000 δολαρίων και για παράνομη άσκηση επιρροής.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εξαντλείται στη μία έδρα, μετά την αποχώρηση, τον Νοέμβριο, του υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος επέκρινε τον Νετανιάχου ως «υπερβολικά ήπιο» απέναντι στους Παλαιστινίους. Είχε προηγηθεί επιχείρηση ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής των επιχειρήσεων.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολέμησαν τελευταία φορά το 2006, σε μια σύγκρουση που έληξε χωρίς ξεκάθαρο νικητή. Καμία από τις δύο πλευρές δεν βιάζεται να προχωρήσει σε νέες εχθροπραξίες, αν και τον περασμένο μήνα ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα αναφέρθηκε σε επικείμενη ισραηλινή επίθεση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Τον Σεπτέμβριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν τρεις τοποθεσίες στον Λίβανο στις οποίες πύραυλοι αναβαθμίζονται ώστε να πλήττουν στόχους με ακρίβεια.

Πάντως, οι χθεσινές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού δεν σχολιάστηκαν ούτε από την κυβέρνηση του Λιβάνου ούτε από τη Χεζμπολάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή