«Η Υεμένη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο σήμερα στον λιμό»

«Η Υεμένη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο σήμερα στον λιμό»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Υεμένης έχει ανάγκη από προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ, ο οποίος θα επιδιώξει να βοηθήσει το ερχόμενο έτος τους πλέον ευάλωτους.

Το καμπανάκι των Ηνωμένων Εθνών συνέπεσε με την αναχώρηση του αεροσκάφους με την αποστολή των Χούτι για τη Σουηδία, όπου διεξάγονται σήμερα οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα τους από το 2016. Η πίεση της Δύσης για τερματισμό του πολέμου αυξάνεται, καθώς η διεθνής κοινότητα βλέπει το φάσμα μίας οικονομικής και ανθρωπιστικής καταστροφής. Στην παγκόσμια ανθρωπιστική έκκλησή τους για το 2019, τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν πως «η Υεμένη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο σήμερα στον λιμό». «Η χώρα που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα το 2019 θα είναι η Υεμένη», δήλωσε ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ

Αν όμως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους εμπολέμους στην Υεμένη, που προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα στη Σουηδία, αποδώσουν αποτελέσματα, «είναι πιθανό πως έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους» οι Υεμενίτες θα δουν τα δεινά τους να μειώνονται, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Σχεδόν 80% του πληθυσμού της ρημαγμένης από τον πολύχρονο πόλεμο χώρας, δηλαδή περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, «έχουν ανάγκη για προστασία της μιας ή της άλλης μορφής και ανθρωπιστική βοήθεια», εξηγεί ο ΟΗΕ στην ανθρωπιστική έκκλησή του. Στο σύνολο της χώρας, 18 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, από τους οποίους τα 8,4 εκατομμύρια υποφέρουν από «ακραίο λιμό», υποδεικνύει ή έκθεση.

Ο ΟΗΕ έχει ανάγκη 4 δισ. δολάρια (3,5 δισ. ευρώ) προκειμένου να συνδράμει 15 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη το ερχόμενο έτος. Αυτή τη στιγμή το PAM βοηθάει περίπου 8 εκατ. ανθρώπους και ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα αυξήσει τον αριθμό αυτό στα 12 εκατ. το 2019, σύμφωνα με τον Λόουκοκ. Από το 2015, στην Υεμένη μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στους αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι ελέγχουν το λιμάνι της Χοντέιντα (δυτικά) καθώς και την πρωτεύουσα Σαναά, και σε έναν αραβικό συνασπισμό υπό σαουδαραβική διοίκηση που υπερασπίζεται την κυβέρνηση η οποία έχει καταφύγει στο Αντεν (νότια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή