Προειδοποίηση Ατένμπορο για την κλιματική αλλαγή: «Αν οι ηγέτες δεν δράσουν, η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό»

Προειδοποίηση Ατένμπορο για την κλιματική αλλαγή: «Αν οι ηγέτες δεν δράσουν, η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας για χιλιάδες χρόνια χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ο φημισμένος Βρετανός κινηματογραφιστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο κατά τη Διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ όπου ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για μια «δίκαιη μετάβαση» από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση στο Κατοβίτσε τον λόγο πήρε και ο Ατένμπορο, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους συνέδρους επισήμανε ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε μία δημιουργημένη από τον άνθρωπο καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας, τη μεγαλύτερη απειλή σε πολλές χιλιάδες χρόνια» και προσέθεσε ότι «αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και ο αφανισμός μεγάλου μέρους του φυσικού κόσμου υπάρχουν στον ορίζοντα».

«Ο κόσμος έχει μιλήσει. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Ο χρόνος μας τελειώνει. Θέλουν εσείς τώρα να αναλάβετε δράση», είπε ο Ατένμπορο, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο της «Λαϊκής Εδρας» στο συνέδριο του ΟΗΕ, COP24. Αντλώντας παραδείγματα από όλο τον κόσμο, ο Ατένμπορο μετέφερε μια αίσθηση απογοήτευσης για την προφανή παγκόσμια αδράνεια προς την επικείμενη καταστροφή της κλιματικής αλλαγής. Μετά από βίντεο που παρουσιάσε με ανθρώπους να ρωτούν τους ηγέτες αν βλέπουν τι γίνεται μπροστά στα μάτια τους, ενώ στέκονται μπροστά από κτίρια παραδομένα στις πυρκαγιές, ως σύνδεσμος ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και στους ανθρώπους που χαράζουν πολιτική, ο Ατενμπόρο δήλωσε: «Ο λαός του κόσμου μίλησε. Ο χρόνος μας τελειώνει. Θέλουν από εσάς να δράσετε άμεσα. Η συνέχιση των πολιτισμών και του φυσικού κόσμου είναι στα χέρια σας».

Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα, αν και στάσεις, όπως αυτή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ματαιώνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης και σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές, ενώ οι επακόλουθες ακραίες καιρικές συνθήκες πιο τακτικές. Τα 20 θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί μέσα στα τελευταία 22 χρόνια, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η έκταση της  δράσης πρέπει να αυξηθεί στο πενταπλάσιο ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Διαφορετικά, η ανθρωπότητα αναμέμενεται να αντιμετωπίσει πολύ υψηλότερο κίνδυνο ξηρασίας, πλημμυρών, υπερβολικής ζέστης και φτώχειας.

Προειδοποίηση Ατένμπορο για την κλιματική αλλαγή: «Αν οι ηγέτες δεν δράσουν, η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό»-1

Στόχος της διάσκεψης δύο εβδομάδων ήταν οι ηγέτες να συζητήσουν την πρόοδο ή έλλειψη προόδου επί των δεσμεύσεων της Συμφωνία του Παρισιού το 2015, η οποία είχε ως στόχο τη διατήρηση της κλιματικής αλλαγής κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, ιδανικά στον 1,5 βαθμό μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε με μήνυμά του τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν στα σοβαρά την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να αναλάβουν θαρραλέα δράση προκειμένου να αποτρέψουν μία καταστροφική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αποκάλεσε δε την κλιματική αλλαγή «το μοναδικό πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε», επιπλήττοντας τα κράτη, επειδή δεν κατάφεραν να κάνουν αρκετά πράγματα προκειμένου να πληρωθούν οι στόχοι της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

Ο Γκουτιέρες κάλεσε τα κράτη να στοχεύσουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και να περιορίσουν ριζικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως είναι ο άνθρακας.

Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τόνισε ότι η παγκόσμια πολιτική βούληση για πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής έχει σβήσει μετά τη διάσκεψη του 2015 στο Παρίσι. Οι πραγματικότητες για το παγκόσμιο κλίμα «είναι χειρότερες από το αναμενόμενο, αλλά η πολιτική βούληση έχει εκλείψει μετά το Παρίσι», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή κινείται με μεγαλύτερες ταχύτητες από το αναμενόμενο», με «τρομακτικές συνέπειες για τους λαούς».

 Σε άρθρο του το Politico, είχε επισημάνει επιτυχώς ότι σκοπός της φετινής συνάντησης στο Κατοβίτσε, στην Κρακοβία της Πολωνίας, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν αυτά που είχαν συμφωνηθεί στο Παρίσι. «Χωρίς το Κατοβίτσε δεν υπάρχει Παρίσι», δήλωσε χαρακτηριστικά o πρόεδρος της COP24 και Πολωνός υφυπουργός Ενέργειας, Michał Kurtyka.

Με πληροφορίες από NEWSWEEK, REUTERS, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή