Θα αναπτύξουμε και εμείς πυραύλους, προειδοποιεί ο Πούτιν

Θα αναπτύξουμε και εμείς πυραύλους, προειδοποιεί ο Πούτιν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους και αποχωρήσουν μονομερώς από τη συμφωνία περιορισμού των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF), τότε η Ρωσία θα απαντήσει, αναπτύσσοντας και αυτή τέτοιους πυραύλους. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μία ημέρα μετά το τελεσίγραφο 60 ημερών που έθεσε στη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από την INF αν η Μόσχα δεν αναγνωρίσει ότι παραβιάζει τη συνθήκη.

Την πρόθεση των Αμερικανών να αποδεσμευθούν από τη διμερή συμφωνία που είχαν συνομολογήσει με τη Μόσχα το 1987, προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είχε ανακοινώσει ήδη τον Οκτώβριο ο Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζοντας αυτό το γεγονός, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι δηλώσεις Πομπέο αποτελούν πρόσχημα με το οποίο οι ΗΠΑ επιχειρούν να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων την ήδη ειλημμένη απόφασή τους και αρνήθηκε ότι η χώρα του παραβιάζει τη συμφωνία.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι αρνείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. «Δεν επιθυμώ να συμμετάσχω στην προεκλογική εκστρατεία του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι ο Ποροσένκο προκάλεσε το πρόσφατο επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα για να βελτιώσει τις πιθανότητες νίκης του στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καθησύχασε τον Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-35, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του G20. Η αμερικανική Γερουσία έχει ζητήσει να «παγώσει» η αγορά των F-35 ώστε να πεισθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά ο Λευκός Οίκος, πάντα κατά τον Τσαβούσογλου, δεν επιθυμεί να υπάρξουν προβλήματα στην παράδοση των αεροπλάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή