Στενές σχέσεις Φλιν – Ερντογάν

Στενές σχέσεις Φλιν – Ερντογάν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μαλακά φαίνεται ότι θα πέσει ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ομολογήσει εδώ και έναν χρόνο ότι είπε ψέματα στην ομάδα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά τη θρυλούμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Παρότι το αδίκημα του Φλιν επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη, το επιτελείο του Μιούλερ πρότεινε χθες στο αρμόδιο δικαστήριο να αφήσει ελεύθερο τον απόστρατο στρατηγό, κάνοντας λόγο για «ουσιώδη» συνεργασία του. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Φλιν βοήθησε τις έρευνες «αναφορικά με διασυνδέσεις ή συντονισμό ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και ιδιώτες που συνδέονταν με την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου «παρέσχε πληροφορίες από πρώτο χέρι για το περιεχόμενο και το πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στο επιτελείο Τραμπ και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους». Τονίζεται επίσης ότι ο Φλιν έδωσε το καλό παράδειγμα και ενθάρρυνε και άλλους να συνεργαστούν με την ομάδα του Μιούλερ.

Είναι προφανές ότι το γραφείο του ειδικού ανακριτή δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες που θα επέτρεπαν να εκτιμήσει κανείς αν έχει συγκεντρώσει στοιχεία που να αγγίζουν τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ. Αμερικανοί αναλυτές εικάζουν ότι οι έρευνες του Μιούλερ έχουν αρκετό ακόμη δρόμο μπροστά τους, παρά την εντύπωση που επικρατούσε μέχρι χθες ότι οδεύουν προς την ολοκλήρωση. Υπενθυμίζεται ότι ο Φλιν είχε ομολογήσει ότι είπε ψέματα για τις επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, με τον οποίο είχε συζητήσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη.

Ιδιωτική εταιρεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις του επιτελείου Μιούλερ για τις σχέσεις του Φλιν με την Αγκυρα. Μετά την απόλυσή του από τον Μπαράκ Ομπάμα από το αξίωμα του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας DIA, το 2014, ο Φλιν ίδρυσε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων. Μεταξύ των πελατών του ήταν και η τουρκική κυβέρνηση, η οποία του κατέβαλε άνω των 500.000 δολ. για να στηρίξει την εκστρατεία της υπέρ της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Μάλιστα, την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, δημοσιεύθηκε άρθρο του Φλιν που υιοθετούσε πλήρως τις θέσεις του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ο Γκιουλέν ήταν ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του NBC, η ομάδα του Μιούλερ ερεύνησε πληροφορίες περί συνάντησης του Φλιν με Τούρκους αξιωματούχους τον Δεκέμβριο του 2016, ένα μήνα μετά την εκλογή Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή