Νέο πλήγμα Ορμπαν στην πολυφωνία της Ουγγαρίας

Νέο πλήγμα Ορμπαν στην πολυφωνία της Ουγγαρίας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Εναν γιγάντιο φιλοκυβερνητικό όμιλο ΜΜΕ εξαίρεσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, από την εθνική επιτροπή ελέγχου του ανταγωνισμού, υπογράφοντας σχετικό διάταγμα αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι επικριτές του διατείνονται ότι ο ακροδεξιός εθνικιστής ηγέτης απεργάζεται μια σταδιακή εξαφάνιση των ανεξάρτητων ΜΜΕ στον πρώην κομμουνιστικό δορυφόρο. Δεκάδες εφημερίδες και σταθμοί που είναι αντιπολιτευόμενοι-εχθρικοί προς τον Ορμπαν έχουν αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο έλεγχος της εξουσίας.

Ο όμιλος κεντροευρωπαϊκού Τύπου και το Ιδρυμα ΜΜΕ, που δημιουργήθηκε φέτος από πιστούς στον Ορμπαν επιχειρηματίες, διαθέτουν ευρεία γκάμα μέσων ενημέρωσης. Συστάθηκε με τη βοήθεια φιλοκυβερνητικών επιχειρηματιών, που έδωσαν τα απαραίτητα κονδύλια ως φιλανθρωπικές δωρεές. Συνολικά, ο όμιλος αριθμεί 400 ΜΜΕ, από το κανάλι Echo TV και το Hir TV μέχρι το εθνικής κυκλοφορίας καθημερινό φύλλο Magyar Ido και άλλα τοπικά έντυπα. Το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή του Ορμπαν, ισχυρίζεται ότι ο όμιλος εξαιρείται από τον ρυθμιστικό έλεγχο στο πλαίσιο προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

Χθες ωστόσο η Ενωση Ούγγρων Δημοσιογράφων αντέδρασε, υποσχόμενη ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της δημιουργίας της εταιρείας χόλντινγκ. Ο Γκαμπόρ Πολιάκ, αναλυτής ουγγρικού think tank που επιβλέπει τα ΜΜΕ, είπε ότι ο ανταγωνισμός φαλκιδεύεται από τον όμιλο. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε αυτήν την πολιτική λύση είναι μια δημόσια παραδοχή ότι ο όμιλος δεν θα πληρούσε τους όρους του νόμου περί ΜΜΕ και ανταγωνισμού», εξήγησε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή