Φοβούνται πανωλεθρία για το Brexit

Φοβούνται πανωλεθρία για το Brexit

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση της Τερέζα Μέι να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων για το Brexit την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Αυτό ξεκαθάρισε χθες εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, απορρίπτοντας φήμες περί ενδεχομένου αναβολής.

Η εφημερίδα Times είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι υπουργοί εισηγήθηκαν στην Τερέζα Μέι να καθυστερήσει την ψηφοφορία, καθώς φοβούνται ότι διαγράφεται ο κίνδυνος πραγματικής πανωλεθρίας των Συντηρητικών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Ωστόσο η Μέι επέμεινε ότι η συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη εφικτή και ότι όλοι οι βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Υπάρχουν τρεις επιλογές: η μία είναι να φύγουμε από την Ε.Ε. με μια συμφωνία. Οι άλλες δύο είναι να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην προχωρήσουμε καθόλου στο Brexit», δήλωσε η πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή της στο BBC.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. «Η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης στο παρά πέντε είναι απλώς μια πλάνη», τόνισε. Αν και στη μάχη του δημοψηφίσματος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, ο Φίλιπ Χάμοντ απορρίπτει την ιδέα του δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι το ρήγμα που θα προκαλέσει στη βρετανική κοινωνία και η κρίση αξιοπιστίας στους πολιτικούς βαραίνουν πολύ περισσότερο από το μικρό, κατ’ αυτόν, οικονομικό κόστος της εξόδου.

Στο μεταξύ, σε δυσχερή θέση βρέθηκε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, ο πλέον προβεβλημένος εκπρόσωπος της πτέρυγας των Συντηρητικών που πιέζει για «καθαρό Brexit». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε συγγνώμη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία τον επέπληξε γιατί σε εννέα περιπτώσεις καθυστέρησε να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα –κυρίως από συγγραφικά δικαιώματα και από την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή