ΚΟΣΜΟΣ

Φοβούνται πανωλεθρία για το Brexit

Φοβούνται πανωλεθρία για το Brexit

Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση της Τερέζα Μέι να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων για το Brexit την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Αυτό ξεκαθάρισε χθες εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, απορρίπτοντας φήμες περί ενδεχομένου αναβολής.

Η εφημερίδα Times είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι υπουργοί εισηγήθηκαν στην Τερέζα Μέι να καθυστερήσει την ψηφοφορία, καθώς φοβούνται ότι διαγράφεται ο κίνδυνος πραγματικής πανωλεθρίας των Συντηρητικών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Ωστόσο η Μέι επέμεινε ότι η συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη εφικτή και ότι όλοι οι βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Υπάρχουν τρεις επιλογές: η μία είναι να φύγουμε από την Ε.Ε. με μια συμφωνία. Οι άλλες δύο είναι να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην προχωρήσουμε καθόλου στο Brexit», δήλωσε η πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή της στο BBC.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. «Η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης στο παρά πέντε είναι απλώς μια πλάνη», τόνισε. Αν και στη μάχη του δημοψηφίσματος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, ο Φίλιπ Χάμοντ απορρίπτει την ιδέα του δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι το ρήγμα που θα προκαλέσει στη βρετανική κοινωνία και η κρίση αξιοπιστίας στους πολιτικούς βαραίνουν πολύ περισσότερο από το μικρό, κατ’ αυτόν, οικονομικό κόστος της εξόδου.

Στο μεταξύ, σε δυσχερή θέση βρέθηκε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, ο πλέον προβεβλημένος εκπρόσωπος της πτέρυγας των Συντηρητικών που πιέζει για «καθαρό Brexit». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε συγγνώμη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία τον επέπληξε γιατί σε εννέα περιπτώσεις καθυστέρησε να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα –κυρίως από συγγραφικά δικαιώματα και από την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.