Συνομιλίες για ειρήνη και ανταλλαγή 5.000 αιχμαλώτων πολέμου

Συνομιλίες για ειρήνη και ανταλλαγή 5.000 αιχμαλώτων πολέμου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Με την ανακοίνωση ανταλλαγής τουλάχιστον 5.000 αιχμαλώτων πολέμου ξεκίνησαν χθες οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο πλευρές προσήλθαν στο κάστρο Ρίμπο, βορείως της Στοκχόλμης, θεωρείται από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς σημάδι σημαντικής προόδου.

Στην Υεμένη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τριάμισι χρόνια μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή. Τους τελευταίους μήνες, μετά τη δολοφονία του επικριτικού προς τις σαουδαραβικές αρχές αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εντάθηκαν οι διεθνείς πιέσεις προς τη Σαουδική Αραβία, η οποία πολεμάει στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 για να επαναφέρει στην εξουσία τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Χάντι. Την ερχόμενη εβδομάδα, η Γερουσία των ΗΠΑ αναμένεται να ανακαλέσει την άδεια της συμμετοχής των ΗΠΑ στις πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της χώρας, το μέτωπο του πολέμου παραμένει «παγωμένο», με τους αντάρτες Χούθι, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, να διατηρούν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σανάα. O μεσολαβητής Γκρίφιθς θεωρεί ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν όντως την αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων. Ωστόσο, προηγούμενες απόπειρες διαπραγματεύσεων κατέρρευσαν χωρίς αποτέλεσμα και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για ταχεία λύση.

Το βασικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, εκτός από τις ανταλλαγές κρατουμένων και τον καθορισμό του πλαισίου μελλοντικής συνθήκης ειρήνης, θα είναι να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη πρόσβαση των κατοίκων της χώρας σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τα 30 εκατομμύρια κατοίκους της Υεμένης, πάνω από 15 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης, ενώ ο αριθμός τους θα μπορούσε να φθάσει τα 20 εκατομμύρια αν δεν υπάρξουν συστηματικές ανθρωπιστικές διανομές τροφίμων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο για λογαριασμό του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, με βάση διεθνές σύστημα κατάταξης διατροφικών κρίσεων. Επίσης περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως κάτοικοι των περιοχών κοντά στα μέτωπα, βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αν δεν φθάσει γρήγορα βοήθεια, ο αριθμός αυτός θα φθάσει τους 237.000 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή