ΚΟΣΜΟΣ

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Αλβανία

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Αλβανία

«Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες έξω από το αποκλεισμένο υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οργανωμένες από την πρωτοβουλία «Πανεπιστημιακό Κίνημα», οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη από τα Τίρανα, για να επεκταθούν στην πορεία σε σειρά πόλεων, όπως η Κορυτσά στον νότο, το Ελμπασάν στο κέντρο και το Δυρράχιο στα δυτικά. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται στα δημόσια πανεπιστήμια από 150 μέχρι 2.560 ευρώ. Ο μέσος μισθός στην Αλβανία κυμαίνεται γύρω στα 350 ευρώ.

Την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα προκάλεσε την οργή των φοιτητών, καθώς δήλωσε ότι είναι λογικό να επιβαρύνονται με πρόσθετα δίδακτρα όσοι αποτυγχάνουν να περάσουν τα μαθήματά τους στην πρώτη εξεταστική περίοδο. Από τη στιγμή, όμως, που οι κινητοποιήσεις πήραν διαστάσεις και νέκρωσαν τα δημόσια πανεπιστήμια, εμφανίστηκε ανοιχτός στην αναθεώρηση των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για αποφάσεις των αυτοδιοικούμενων ιδρυμάτων, τις οποίες η κυβέρνησή του απλώς επικύρωσε.

Ακόμη και τα δημόσια πανεπιστήμια της Αλβανίας λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, επιβάλλοντας δίδακτρα για υπηρεσίες που στο παρελθόν παρέχονταν δωρεάν. Πρόσθετος παράγοντας επιβάρυνσης για τους φοιτητές είναι τα συχνά ογκώδη και δαπανηρά συγγράμματα των καθηγητών τους που καλούνται να αγοράσουν.