ΗΠΑ: Ο πρόεδρος έχει… νεύρα με τον Μιούλερ

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος έχει… νεύρα με τον Μιούλερ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εριστικές διαθέσεις εναντίον του Ρόμπερτ Μιούλερ ξύπνησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην αρχή μιας δύσκολης, για τον Λευκό Οίκο, ημέρας κι ενώ ο ειδικός ανακριτής για τις σχέσεις μεταξύ του επιτελείου Τραμπ και της Ρωσίας αναμενόταν να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επικριτικά σχόλια εναντίον του Μιούλερ και των συνεργατών του μέσω Twitter.

«Ο Ρόμπερτ Μιούλερ και ο ψευδόμενος Τζέιμς Κόουμι είναι οι καλύτεροι φίλοι κι αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων για τον Μιούλερ», ισχυρίστηκε σε ένα από τα μηνύματά του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζέιμς Κόουμι διετέλεσε διευθυντής του FBI, απολύθηκε από τον Τραμπ και επρόκειτο να καταθέσει χθες ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, ύστερα από απαίτηση των Ρεπουμπλικανών. Καθώς από την Πρωτοχρονιά η πλειοψηφία της Βουλής περνάει στους Δημοκρατικούς, βάσει των εκλογών του Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί βιάζονται να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Κόουμι, στον οποίο καταλογίζουν ότι επέδειξε προκατάληψη εναντίον του Τραμπ και εύνοια υπέρ της Χίλαρι Κλίντον όσο καιρό χειριζόταν, από το αξίωμά του, την έρευνα για τη ρωσική υπόθεση. Η προσπάθεια αυτή των Ρεπουμπλικανών και τα χθεσινά μηνύματα του Τραμπ ερμηνεύονται ως προληπτικά πλήγματα εναντίον της έρευνας Μιούλερ, η οποία βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.

Χθες ο ειδικός ανακριτής, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποπομπή Κόουμι, καλείτο να υποβάλει εισηγήσεις σε δύο δικαστήρια που εξετάζουν κατηγορίες εναντίον πρώην συνεργατών του Αμερικανού προέδρου: του επί πολλά χρόνια προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κοέν και του Πολ Μάναφορτ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του επί τρεις μήνες. Ο Κοέν βαρύνεται για οικονομικά αδικήματα, αλλά ομολόγησε, στο πλαίσιο της ανάκρισης, ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο και ότι, διαρκούσης της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, είχε ζητήσει βοήθεια από το Κρεμλίνο για την ανέγερση ενός πύργου Τραμπ στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Κοέν, ο οποίος συνεργάζεται με την ομάδα Μιούλερ, ευελπιστώντας ότι θα μειώσει την ποινή του.

Αθέτηση συμφωνίας

Αντίθετα, η ομάδα Μιούλερ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Μάναφορτ τους είπε ψέματα, παραβιάζοντας αντίστοιχη συμφωνία συνεργασίας που είχε κλείσει με τις ανακριτικές αρχές. Το υπόμνημα του Μιούλερ στη Δικαιοσύνη ενδέχεται να ρίξει περισσότερο φως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μάναφορτ και στην υποστήριξη που παρέσχε η εταιρεία του σε φιλορώσους πολιτικούς της Ουκρανίας.

Ανάλογο υπόμνημα συνέταξε προ ημερών ο ειδικός ανακριτής για τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, ο οποίος έχει επίσης προβλήματα με τη Δικαιοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μιούλερ επαίνεσε τον Φλιν για την «ουσιώδη συνεργασία του» με τους ανακριτές και συνέστησε στη Δικαιοσύνη να μην του επιβάλει ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο της κατάθεσης Φλιν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε δύο σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση: η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ θα προταθεί στη Γερουσία για το αξίωμα της πρεσβευτού στα Ηνωμένα Εθνη, στη θέση της Νίκι Χέιλι, που έχει υποβάλει την παραίτησή της. Για το κρίσιμο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Τραμπ προτείνει τον Γουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος είχε καταλάβει το ίδιο αξίωμα την περίοδο 1991-93, επί προεδρίας πατρός Μπους. Η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης έμεινε κενή μετά την απόλυση του Τζεφ Σέσιονς από τον Τραμπ, τον προηγούμενο μήνα και καλύφθηκε προσωρινά από τον Μάθιου Γουίτακερ.

Τέλος, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN φέρει υπό παραίτηση και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι. Οι σχέσεις ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον απόστρατο στρατηγό των πεζοναυτών ήταν γνωστό ότι είχε γίνει προβληματική εδώ και μήνες, αλλά το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα πάντα με το CNN, οι δύο άνδρες δεν μιλιούνται καν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή