Η «νέα Μέρκελ» του CDU

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Τη συνέχεια αντί της ρήξης επέλεξε χθες η πλειοψηφία των συνέδρων του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), εκλέγοντας στην προεδρία την 56χρονη Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Επειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία, η καγκελάριος Μέρκελ παρέδωσε τη σκυτάλη στην πολιτικό την οποία η ίδια είχε πρόσφατα χρίσει υπ’ αριθμόν 2 του κόμματος, επιτυγχάνοντας παράλληλα να επιβεβαιώσει την κεντρώα ταυτότητα του CDU και να παρατείνει την παραμονή της στην καγκελαρία.

Στις κάλπες του συνεδριακού κέντρου του Αμβούργου ναυάγησε μία ακόμη προσπάθεια του τέως υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιβάλει τη θέλησή του απέναντι στην Αγκελα Μέρκελ. Ο εκλεκτός του Σόιμπλε, μη εκτελεστικός διευθυντής της Blackrock Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς απέσπασε στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης 482 ψήφους, αντί 517 ψήφων για την Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ.

Εκτίμηση

Η 56χρονη πολιτικός, που έχει κυβερνητική εμπειρία ως πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σάρης και ως υπουργός Εργασίας, Παιδείας και Εσωτερικών του ίδιου κρατιδίου, έχει εκτιμηθεί από το κόμμα λόγω της ικανότητάς της να κερδίζει δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις και να ελίσσεται σχηματίζοντας εκλογικές συμμαχίες. «Εχω ακούσει πολλά για το τι είμαι και ποια είμαι. “Μίνι Μέρκελ”, “αντίγραφο” “μια από τα ίδια”. Αγαπητοί σύνεδροι, στέκομαι μπροστά σας όπως είμαι και όπως με έκανε η ζωή και είμαι υπερήφανη γι’ αυτό», είπε η μητέρα τριών γιων Κραμπ – Καρενμπάουερ σε μια ομιλία γεμάτη πάθος.

Ζητώντας την ψήφο των 1.001 συνέδρων, η Κραμπ – Καρενμπάουερ έκανε επίδειξη της εξοικείωσής της με τη χριστιανοδημοκρατική βάση – εξοικείωση που σε καμία περίπτωση δεν διέθετε ο βασικός αντίπαλός της Φρίντριχ Μερτς. Η ομιλία του Μερτς επικεντρώθηκε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και θέσης της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, προδίδοντας βιασύνη καγκελαρίου εν αναμονή. «Θα προτιμούσα να είχα κερδίσει, παρ’ όλα αυτά το διασκέδασα», είπε στο τέλος ο Μερτς συγχαίροντας τους δύο αντιπάλους του. Ο τρίτος υποψήφιος, ο 38χρονος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν συγκέντρωσε 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, αποτέλεσμα που του επιτρέπει να βάλει υποθήκη για ανώτερα αξιώματα σε μελλοντικό χρόνο.

Πριν από τις ομιλίες των υποψηφίων, ο πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ ανέλαβε εξ ονόματος του κόμματος να αποχαιρετήσει την Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας της, η τοπική ομάδα του Αμβούργου άλλαξε 24 προπονητές, στο Βατικανό εναλλάχθηκαν τρεις πάπες και στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δέκα γενικοί γραμματείς. Η απάντηση της Μέρκελ ήρθε λίγες ώρες αργότερα, όταν συνεχάρη την Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ. Ηταν ένα εκκωφαντικό όσο και άρρητο «Μη βιάζεστε. Είμαι ακόμη εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή