ΚΟΣΜΟΣ

Μπρούνο Λε Μερ: Σοβαρές οι επιπτώσεις των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη γαλλική οικονομία

Μπρούνο Λε Μερ: Σοβαρές οι επιπτώσεις των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη γαλλική οικονομία

Οι κινητοποιήσεις του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Μπρούνο Λε Μερ. 

«Πρέπει να αναμένουμε μια νέα επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο τέλος του έτους λόγω των διαδηλώσεων των "κίτρινων γιλέκων"», τόνισε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε καταστήματα του Παρισιού την επομένη νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την τέταρτη ημέρα κινητοποίησης, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας», ενώ έκανε λόγο για «μια κοινωνική κρίση», «μια δημοκρατική κρίση» και «μια κρίση του έθνους».

Κάλεσμα Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για  «νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, που κατέχει σημαντικό ρόλο στην αριστερή πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάλεσε σήμερα για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με τους Γάλλους.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ορίσει τώρα τη μεγάλη πορεία αυτού του κινήματος για να κατευθυνθεί προς ένα νέο απαραίτητο κοινωνικό συμβόλαιο», δήλωσε στην εκπομπή Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI.

Ο Λεντριάν είπε ακόμη πως ανησυχεί για τη γαλλική δημοκρατία και τους θεσμούς.

«Όταν ακούω ορισμένες δηλώσεις, ανησυχώ (…) ξέρω πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο Λεντριάν αναφερόμενος στις εκκλήσεις για «εξέγερση». «Ο κίνδυνος είναι να τεθούν εν αμφιβόλω οι ίδιοι οι θεσμοί μας, η ζωή μας μαζί», προειδοποίησε. 

Αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ήταν να τραυματιστούν εκατοντάδες πολίτες της χώρας και να προσαχθούν 1.723 άτομα σε όλη τη γαλλική επικράτεια, εκ των οποίων οι 1.220 είναι υπό προσωρινή κράτηση.