Προς αναβολή η ψηφοφορία για το Brexit – Νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για το Ιρλανδικό επιζητεί η Μέι

Προς αναβολή η ψηφοφορία για το Brexit – Νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για το Ιρλανδικό επιζητεί η Μέι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς αναβολή οδεύει η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για το Brexit στη βρετανική Βουλή, ενώ η Τερέζα Μέι φέρεται διατεθειμένη να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον των βουλευτών στις 17.30 ώρα Ελλάδας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προεδρείου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παράλληλα, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που είναι υπεύθυνοι για την κομματική πειθαρχία ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Twitter: «Η πρωθυπουργός θα κάνει μια προφορική δήλωση σήμερα στις 3.30 μμ (τοπική ώρα) με τίτλο «Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το απόγευμα της Δευτέρας, η βρετανίδα πρωθυπουργός  ενημέρωσε τους υπουργούς τους ότι σκοπεύει να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ νέου τη ρήτρα ασφαλείας (backstop) για το Ιρλανδικό, κάτι που έχει ήδη προκαταβολικά απορρίψει ο Ιρλανδός ομολόγός της.

Η Βρετανία δεν μπορεί μερικώς να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit, στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και κάποιες διευκρινίσεις ίσως είναι πιθανές, ήταν η σχετική δήλωση του Λίο Βαράντκαρ.

«Η συμφωνία αποχώρησης, περιλαμβανομένου του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας (backstop) είναι η μοναδική συμφωνία στο τραπέζι. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξει εκ νέου κάποια πτυχή της συμφωνίας χωρίς να ανοίξουν εκ νέου όλες οι πτυχές», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε δημοσιογράφους.

«Δεν έχω καμία δυσκολία με δηλώσεις που διευκρινίζουν τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης, αλλά καμία διευκρινιστική δήλωση δεν μπορεί να αντικρούει αυτό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης», πρόσθεσε ο Βαράντκαρ.

Από την πλευρά της η Κομισιόν μέσω εκπροσώπου της ανέφερε ότι «έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι και αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη και η μόνη πιθανή» αποκλείοντας μια επαναδιαπραγμάτευση.

Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Γιούνκερ μίλησε χθες τηλεφωνικά με τη Μέι.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της απόφασης «η δυνατότητα αυτή υπάρχει εφόσον η συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και το εκάστοτε κράτος-μέλος δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ή αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή σε διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία που το κράτος-μέλος θα ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, και εάν μια οποιαδήποτε πιθανή παράταση δεν έχει λήξει». 

Τι προβλέπει το «backstop» στα ιρλανδικά σύνορα

Καθώς τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ιρλανδία ανήκουν στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, το σύνορο μεταξύ των δύο μερών του νησιού είναι σε μεγάλο βαθμό «αόρατο», χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων και στη μεταφορά εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Από τη στιγμή, όμως, που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., αυτομάτως ανακύπτει ζήτημα επαναφοράς του «σκληρού συνόρου» μεταξύ Βόρειας και ανεξάρτητης Ιρλανδίας, κάτι που κινδυνεύει να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.

Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι το θέμα του ιρλανδικού συνόρου θα ξεπεραστεί μέσω της συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση τους, που τελεί υπό διαπραγμάτευση. Αν, όμως, δεν υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού, και οι δύο πλευρές δέχονται ότι πρέπει να υπάρξει μια ρήτρα ασφαλείας που θα επιτρέπει το μεταξύ τους εμπόριο χωρίς την εισαγωγή «σκληρού» συνόρου στην Ιρλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή