New York Times: Το τελευταίο «κομμάτι» γης του ISIS

New York Times: Το τελευταίο «κομμάτι» γης του ISIS

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ – Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σχεδόν όλα τα εδάφη, που ήταν υπό τον έλεγχο του στο Ιράκ και τη Συρία και έχει ισοπεδωθεί από περίπου 30.000 εναέριες επιθέσεις. Η τρομοκρατική οργάνωση όμως έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα μικρό κομμάτι γής στα σύνορα Συρίας και Ιράκ για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα μέλη του ISIS αντεπιτίθενται κάποιες φορές, από το ορμητήριο τους τη συριακή πόλη Χατζίν στην περιοχή Ντείρ ελ Ζουρ. Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, οργάνωσαν μία επίθεση στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που βρίσκονταν στη συριακή πόλη Γκαρανίζ, την οποία είχαν καταλάβει ένα χρόνο πριν.

Η επίθεση στις 24 Νοεμβρίου ήταν μία κίνηση προπαγάνδας από τον ISIS, αν και οι αξιωματούχοι του στρατιωτικού συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του ISIS ηττήθηκαν γρήγορα. Ο Πάτρικ Ρόμπερσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος επωφελήθηκε από την κακοκαιρία και τις αμμοθύελλες, όταν οι εναέριες επιθέσεις δεν ήταν δυνατές.

«Καθώς τους αποδυναμώνουμε και τους «σπρώχνουμε» σε μία πολύ μικρή γεωγραφική περιοχή, το ISIS συνεχίζει παίρνει ολοένα και περισσότερα απελπισμένα μέτρα», είπε ο Ρόμπερσον. «Οι τακτικές τους δεν πρόκειται να επιτύχουν», πρόσθεσε ο Ρόμπερσον.

Παρόλα αυτά, ο Μάξγουελ Μαρκιούζεν, ένας ερευνητής του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Επιστημών στη Γουάσινγκτον, προειδοποίησε ότι δεν είναι καιρός για εφησυχασμό.

«Οι Αμερικάνοι και Ιρακινοί πολιτικοί βιάστηκαν να ανακοινώσουν την νίκη τους ενάντια στο ISIS, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «ηττημένη» και «εξολοθρευμένη» μιλώντας για την οργάνωση», όπως αναφέρει έρευνα του Μαρκιούζεν, που εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι εξολοθρευμένο», πρόσθεσε ο Μαρκιούζεν.

New York Times: Το τελευταίο «κομμάτι» γης του ISIS-1

Φωτογραφία αρχείου.

Το τμήμα προπαγάνδας της οργάνωσης συνεχίζει να δουλεύει με επιθετικότητα, με τον ίδιο ρυθμό όπως στο αποκορύφωμα της δύναμης του κινήματος, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός «ψηφιακού» χαλιφάτου τη στιγμή που το «πραγματικό» καταρρέει.

Στην επίθεση του Νοεμβρίου, η οργάνωση αιχμαλώτισε τουλάχιστον 30 μέλη των κουρδικών στρατευμάτων του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αποκεφαλίζοντας ένα από τα μέλη, ενώ παράλληλα «ανέβασε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της, βίντεο με τους υπόλοιπους φυλακισμένους.

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κυριαρχούσε σε μία περιοχή ανάμεσα σε Συρία και Ιράκ, το οποίο ήταν στο μέγεθος της Βρετανίας, όπως αναφέρει το άρθρο των New York Times. Το Νοέμβριο του 2017, όμως, τα εδάφη του περιορίστηκαν γύρω από την πόλη Χατζίν, η οποία είναι περίπου ίδιου μεγέθους με το Μανχάταν. Αμερικάνοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα εδάφη που απομένουν στην κατοχή του ISIS είναι περίπου 20 τετραγωνικά μίλια.

Στην πλευρά των Ιρακινών συνόρων, οι εξτρεμιστές έχουν καταφέρει να στήσουν οδοφράγματα στην περιοχή της Ντιγιάλα, στα οποία απαγάγουν και δολοφονούν Ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και εμπλέκονται σε ανταλλαγές πυρών, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Οι επιθέσεις τους έχουν επεκταθεί και στην περιοχή του Κίρκουκ, όπου το ISIS επωφελείται από την απόσυρση των κουρδικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο Μαρκιούζεν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν αυξηθεί σε ένταση συγκριτικά με το 2016, όπου από 60 αυξήθηκαν σε 75. Αν και χιλιάδες από τους μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν πέρσι, η οργάνωση μετρά ακόμα 20 με 30 χιλιάδες μέλη στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τον Μαρκιούζεν. Αυτό είναι και το νούμερο που εκτιμούσε και η CIA το 2014, όταν η οργάνωση βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δύναμης της.

Ο Γεχία, ένα φερόμενο μέλος του ISIS, ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση δεν αποθαρρύνεται από τις επιθέσεις του συνασπισμού.

«Πιστεύετε ότι οι Αμερικάνοι μπορούν να νικήσουν το χαλιφάτο; Είναι ένας πόλεμος αντοχής», δήλωσε ο Γεχία. «Όταν ο συνασπισμός σταματήσει τις εναέριες επιθέσεις τότε θα επιστρέψουμε άμεσα», συμπλήρωσε.

Τον Σεπτέμβριο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου κομματιού της ανατολικής Συρίας, ανακοίνωσαν μία «τελευταία επίθεση» ενάντια στις στρατιωτικές μονάδες, που απομένουν στο Χατζίν.

New York Times: Το τελευταίο «κομμάτι» γης του ISIS-2

Φωτογραφία αρχείου.

Σύμφωνα, με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν μετακινήσει 15.000 στρατιώτες στο Χατζίν, μαζί με 75 ένοπλα φορτηγά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποστείλει περίπου 2.000 στρατιώτες στην ανατολική Συρία και στο Ιράκ, οι περισσότερες όμως πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Συρία.

Ο συνασπισμός αποκαλεί την προσπάθεια να αποτελειώσει την οργάνωση στη Συρία ως «Operation Roundup». Η επιχείρηση ξεκίνησε επίσημα τον Μάιο και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Την εβδομάδα που πέρασε για παράδειγμα ο στρατός ανέφερε ότι βομβάρδισε 151 στόχους, που βρίσκονταν σχεδόν αποκλειστικά στη Συρία.

Οι αλλαγές στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες της επιχείρησης. Τις τελευταίες μέρες, οι κουρδικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα υπό τον φόβο μίας νέας επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρει το άρθρο των New York Times.

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αναφέρουν η επιχείρηση είναι τόσο δύσκολη, γιατί οι μαχητές που έχουν απομείνει δεν έχουν τίποτα να χάσουν και κανένα μέρος να κρυφτούν. Αν και ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι έχουν απομείνει μόνο 2000 με 2500 μαχητές στο Χατζίν, ο Ρόμπερσον είπε ότι τους απομένει αρκετός χρόνος για να χτίσουν καλές άμυνες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τούνελ και παγίδων.

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν μία γρήγορη μάχη», είπε ο συνταγματάρχης Σόν Ράιαν, ένας εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Βαγδάτη. «Έχει κρατήσει, όμως, περισσότερο και αποδειχθεί δυσκολότερη από όσο περιμέναμε», συμπλήρωσε ο Ράιαν.

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν κατηγορήσει τους εξτρεμιστές ότι χρησιμοποιούν τους περίπου 7.000 πολίτες, που έχουν απομείνει στη περιοχή, ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ απειλούν οποιονδήποτε προσπαθεί να φύγει από την περιοχή του Χατζίν. Ο Ράιαν, δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί επίσης νοσοκομεία και τζαμιά ως κέντρα υπηρεσιών. Ενδιαφέρον για τους πολίτες σημαίνει ότι «πρέπει να κινηθούμε αργά και μεθοδικά», σημειώνει ο Ράιαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή