Τζ. Κασόγκι: Δεν μπορώ να αναπνεύσω

Τζ. Κασόγκι: Δεν μπορώ να αναπνεύσω

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Τζαμάλ Κασόγκι προτού πεθάνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ που επικαλείται την ηχογράφηση από τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντος. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου, αφότου εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, σε μια –κατά την εκδοχή του Ριάντ– αποτυχημένη επιχείρηση βίαιου επαναπατρισμού του στη χώρα του Κόλπου. «Θα έρθεις πίσω», φέρεται να λέει ένας άνδρας, ο οποίος είναι πρώην διπλωμάτης και αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, στον αρθρογράφο της «Ουάσιγκτον Ποστ» αφότου πάτησε το πόδι του στο κτίριο. «Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι έξω», απάντησε ο Κασόγκι, θυμίζοντάς τους ότι τον περιμένει η μνηστή του.

Ο Κασόγκι δέχθηκε τότε την επίθεση ομάδας ανθρώπων, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του δικτύου CNN, και ακούγεται στην ηχογράφηση να προσπαθεί να πάρει ανάσα και να πνίγεται. Η πηγή, στην οποία βασίστηκε το CNN, αλλά δεν την κατονόμασε, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η απομαγνητοφώνηση καθιστά σαφές πως ο φόνος του δημοσιογράφου ήταν προμελετημένος και αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκειά του έγιναν πολλές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, στις οποίες περιγραφόταν η πορεία της επιχείρησης της εκτέλεσής του μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Κατά το CNN, Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις γίνονταν με ανώτατους αξιωματούχους στο Ριάντ.

Η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να εκδώσει τους υπόπτους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου είναι, σύμφωνα με την Αγκυρα, πολύ απογοητευτική και η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αναζητήσει δικαιοσύνη για την υπόθεση, με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτό δήλωσε στο Ρόιτερς ο διευθυντής επικοινωνίας στην τουρκική προεδρία.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει ελάχιστα στοιχεία ότι οι Σαουδάραβες εισαγγελείς θα ρίξουν φως στη δολοφονία στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει να απονεμηθεί η δικαιοσύνη με βάση το διεθνές δίκαιο, είπε χαρακτηριστικά ο Φαρετίν Αλτούν. Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν οι ύποπτοι στην Τουρκία για να δικαστούν. «Δεν εκδίδουμε τους πολίτες μας», είπε κατά τη διάρκεια της συνόδου αραβικών κρατών στον Κόλπο, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή