Στο απόλυτο χάος Brexit και Μέι

Στο απόλυτο χάος Brexit και Μέι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το βρετανικό Κοινοβούλιο επρόκειτο να λάβει σήμερα τη σημαντικότερη απόφασή του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: να εγκρίνει ή να απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit. Ωστόσο, η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αναστείλει επ’ αόριστον την ψηφοφορία, καθώς ήταν δεδομένο ότι θα την έχανε με ταπεινωτικό τρόπο.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναγνώρισε ότι «αν προχωρούσαμε αύριο (σήμερα) στην ψηφοφορία, η συμφωνία θα απορριπτόταν με σημαντική διαφορά». Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για απόλυτη χρεοκοπία της κυβέρνησης και κάλεσαν την πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «Η χώρα δεν διαθέτει πλέον λειτουργική κυβέρνηση», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προσθέτοντας ότι, αν η Μέι δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες, «καλύτερα να δώσει τη θέση της σε κάποιον που μπορεί». Για «αξιολύπητη δειλία» μίλησε η επικεφαλής του σκωτσέζικου αυτονομιστικού κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές της είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν πρόταση μομφής εάν κατατεθεί από τους Εργατικούς. Ταυτόσημη ήταν η θέση των ευρωπαϊστών Φιλελευθέρων.

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως η Βρετανία μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit και να παραμείνει στην Ε.Ε., αν και η Μέι απέρριψε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. Οι χαώδεις εξελίξεις βύθισαν τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Μέι αναμένεται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες βελτιώσεις στο κρίσιμο ζήτημα του ιρλανδικού συνόρου. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit την Πέμπτη, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή