Κοινωνικά μέτρα από Μακρόν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά μέτρα υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της σφοδρής κοινωνικής αναταραχής που πλήττει εδώ και ένα μήνα τη Γαλλία.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τον νέο γύρο βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι και άλλες πόλεις, στη διάρκεια της τέταρτης πανεθνικής ημέρας δράσης των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα με το οποίο κήρυξε, συμβολικά, τη χώρα σε «κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής εκτάκτου ανάγκης». Αναγνώρισε ότι «υπάρχει πολύς θυμός και αγανάκτηση» και ότι αυτά τα συναισθήματα είναι εν πολλοίς δικαιολογημένα, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και ζητώντας συγγνώμη για το γεγονός ότι κάποιες φορές «πλήγωσε», όπως είπε, τους μη προνομιούχους. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι βανδαλισμοί και περιστατικά βίας σαν κι αυτά που έζησε η Γαλλία το προηγούμενο δεκαπενθήμερο δεν θα γίνουν ανεκτά και ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο μέσο» για την αποτροπή τους.

Αύξηση μισθού

Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν ξεχωρίζει η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού (SMIC) κατά 100 ευρώ. Η αύξηση θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τις επιχειρήσεις. Οι υπερωρίες των εργαζομένων θα απαλλάσσονται στο εξής από τη φορολογία. Στους ευεργετημένους κατατάσσονται και οι συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 2.000 ευρώ, καθώς απαλλάσσονται από τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε μειώσεις φόρων και μέτρα για τη δικαιότερη συμβολή των μεγάλων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο απέρριψε την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος στον φόρο μεγάλης περιουσίας (ISF), τον οποίο είχε μειώσει κατά 70% σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις της προεδρίας του, σημειώνοντας ότι το παλιό καθεστώς είχε οδηγήσει τους πολύ πλούσιους να εγκαταλείπουν τη Γαλλία.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, παρουσία του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και αρκετών υπουργών, είχε συναντηθεί στο Ελιζέ με εκπροσώπους συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων. Στο διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σειρά διαβουλεύσεων με τοπικούς άρχοντες σε όλα τα διαμερίσματα της Γαλλίας, επιδιώκοντας να δώσει έμφαση στον κοινωνικό διάλογο γι’ αυτό που ονόμασε «ένα καινούργιο εθνικό συμβόλαιο». Υποσχέθηκε επίσης ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου θα προσμετρείται και η λευκή ψήφος, ενώ έκανε αναφορές στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της μετανάστευσης, χωρίς να εξειδικεύσει. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος δεν εξήγησε από πού θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος των κοινωνικών του μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή