ΚΟΣΜΟΣ

Δυσπιστία για τις εξαγγελίες Μακρόν εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα»

Δυσπιστία για τις εξαγγελίες Μακρόν εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα»

Ένας «αποκομμένος» από την κοινωνία, «πρόεδρος των πλουσίων που «δίνει ψίχουλα» στους Γάλλους, είναι μερικά από τα σχόλια και τις αντιδράσεις που εισέπραξε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν από πολιτικούς τους αντιπάλους αλλά και εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους λαμβάνουν κάτω από 2000 ευρώ τον μήνα.

Αν και μερικοί αναγνωρίζουν «ένα θετικό πρώτο βήμα», οι περισσότεροι εκπρόσωποι των «κίτρινων γιλέκων» που ερωτήθηκαν από τη Monde δηλώνουν απογοητευμένοι από την παρέμβαση Μακρόν.

«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτηρίζει τα μέτρα Μακρόν ο 46χρονος Λιονέλ που σημειώνει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για απαράδεκτη βία και ανεύθυνες πρακτικές χωρίς καν να διερωτηθεί για τις αιτίες αυτής της βίας, ενώ ο  55χρονος Τιερύ σημειώνει ότι οι εξαγγελίες του μοιάζουν ακόμη και προβοκατόρικες.

«Ο Μακρόν μοιάζει να ανακαλύπτει την πραγματική ζωή αλλά θα του πάρει καιρό να καταλάβει και αναλάβει πραγματική δράση», λέει από την πλευρά της η ταχυδρόμος στο επάγγελμα Ναντίν, που δίνει ξανά ραντεβού το Σάββατο στο κέντρο του Παρισίου.

Αρνητική ήταν η υποδοχή και από την αντιπολίτευση:

«Ο Μακρόν αρνείται να παραδεχθεί ότι αυτό που αμφισβητείται είναι το ίδιο το μοντέλο του οποίου είναι ο κύριος εκπρόσωπος», ανέφερε σε διαδικτυακή της ανάρτηση η Μαρίν Λε Πεν, ενώ τόσο η αριστερά όσο και η κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν

Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά). Κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (κεντροαριστερά) στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Αλλά κι ένα από τα πρόσωπα που ήλθαν στο προσκήνιο χάρη στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επίσης φάνηκε να μην πείθεται από την ομιλία του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Σε όρους ουσίας, αυτά είναι ημίμετρα», είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, τον οποίο έκανε δεκτό ο πρόεδρος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. Ο Κοσί πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως το Ελιζέ οφείλει να δώσει στους πολίτες «πολλά περισσότερα».