Brexit σε τοίχους, ΕU σε πουλόβερ

Brexit σε τοίχους, ΕU σε πουλόβερ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από τις στολισμένες βιτρίνες και τα χαρμόσυνα εορταστικά τραγούδια, το φετινό χριστουγεννιάτικο Λονδίνο έκρυβε και μια πιο φλεγματώδη πινελιά: εκατοντάδες έργα street art που εκτόξευαν σκληρές κριτικές εναντίον του επικείμενου Μπρέξιτ. Το πρώτο με υποδέχτηκε κατεβαίνοντας από το μετρό στη γειτονιά του Ισλινγκτον. Πρόκειται για ένα γκράφιτι που παρουσιάζει την Τερέζα Μέι να χορεύει φοξ τροτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, πλαισιωμένο από τη βιτριολική λεζάντα: Lie Lie Land. Αντίστοιχες εικόνες επαναλαμβάνονταν σε κάθε γειτονιά της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας: από το διάσημο έργο του Μπάνκσι, που απεικονίζει έναν εργάτη που διαλύει ένα από τα κίτρινα αστέρια της Ευρώπης, μέχρι ένα καρτούν που έδειχνε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να φλέγεται καθώς βάζει στην πρίζα μια σειρά από χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που σχηματίζουν τη φράση «Συμφωνία Μπρέξιτ».

Ο καλλιτεχνικός κόσμος της Μεγάλης Βρετανίας είναι δικαιολογημένα ανήσυχος με την πορεία της χώρας. Αλλωστε, οι δημιουργικές βιομηχανίες φέρνουν συνολικά 94 δισ. λίρες και ένα εντυπωσιακό 13% των θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολα αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν όταν περιοριστεί η ελεύθερη κυκλοφορία και εκατοντάδες Ευρωπαίοι καλλιτέχνες μετακομίσουν στο Βερολίνο και σε άλλα πιο φιλόξενα περιβάλλοντα. Την περασμένη Πέμπτη, έτυχε να βρεθώ σε μια εξαιρετική φοιτητική έκθεση του κορυφαίου πανεπιστημίου Central St Martins του Λονδίνου. Σχεδόν οι μισοί φοιτητές ήταν Ευρωπαίοι πολίτες οπότε, κατ’ επέκταση, στη βραδιά κυριαρχούσαν άγχος και αβεβαιότητα. Ωστόσο, το πλήθος έσκασε ένα ομαδικό χαμόγελο όταν έφτασε στην έκθεση ένας εκ των καθηγητών με μια επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη αμφίεση. Στο επιμελώς κιτς, γιορτινό πουλόβερ του ήταν τυπωμένη η φράση: «All I want for Christmas is EU».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή