Ρωσικά βομβαρδιστικά έφτασαν στη Βενεζουέλα – Εντονη αντίδραση των ΗΠΑ

Ρωσικά βομβαρδιστικά έφτασαν στη Βενεζουέλα – Εντονη αντίδραση των ΗΠΑ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα προσγειώθηκαν στη Βενεζουέλα, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον.

Τα δύο Tu-160, γνωστά ως «Λευκοί Κύκνοι» στους Ρώσους πιλότους, προσγειώθηκαν, όπως αναφέρει το Reuters, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καράκας, έχοντας διανύσει περίπου 10.000 χιλιόμετρα.

Ικανά να φέρουν μικρής εμβέλειας πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, τα αεροπλάνα αυτά μπορούν να πετάξουν 12.000 χλμ χωρίς ανεφοδιασμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα δύο Tu-160 συνοδεύονταν από δύο μικρότερα στρατιωτικά αεροσκάφη, ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν είναι οπλισμένα ή πόσο θα παραμείνουν στην Βενεζουέλα.

Η αποστολή αυτή έγινε λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Η κυβέρνηση της Ρωσίας έστειλε βομβαρδιστικά να διασχίσουν τον μισό κόσμο για να πάνε στη Βενεζουέλα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. «Οι λαοί της Ρωσίας και της Βενεζουέλας θα έπρεπε να δουν την πραγματικότητα: Δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις σπαταλούν δημόσιο χρήμα και καταπνίγουν την ελευθερία ενώ οι λαοί τους υποφέρουν».

Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε το σχόλιο του Πομπέο ως «ακατάλληλο» και «καθόλου διπλωματικό».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Όσον αφορά στην ιδέα πως σπαταλάμε χρήματα, δεν συμφωνούμε. Δεν είναι στα αλήθεια πρέπον για μια χώρα, ο μισός αμυντικός προϋπολογισμός της οποίας θα μπορούσε να θρέψει όλη την Αφρική, να κάνει τέτοιες δηλώσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή