ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%

Ισπανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%

Την αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. 

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ στις 21 Δεκεμβρίου.

Η αύξηση ύψους 22% αποτελούσε μέρος της συμφωνίας με το κόμμα «Podemos», στο πλαίσιο των προσπαθειών του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη για να υιοθετηθεί στο κοινοβούλιο το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2019.

«Το υπουργικό συμβούλιο της 21ης Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα τεθεί σε ισχύ από το 2019 και αφορά την πιο σημαντική αύξηση από το 1977.

Η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού, η οποία αναμενόταν αρχικά να αποφασιστεί στις 28 Δεκεμβρίου, θα εγκριθεί με διάταγμα σε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στην Βαρκελώνη στις 21 Δεκεμβρίου, σε μια ένδειξη σύμφωνα με τον Σάντσεθ, ότι η κυβέρνησή του θέλει να προωθήσει την ευημερία σε όλη την επικράτεια.

Οι εντάσεις όσον αφορά την Καταλονία αποτελούν ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ελέγχει λιγότερες από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ χρειάζονται την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων για να περάσουν νομοθετήματα, όπως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

Το μέτρο αυτό θα στοιχίσει 340 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος και έχει επικριθεί από την δεξιά αντιπολίτευση.