ΕΕ: Σημαντικά βήματα προς έναν ενισχυμένο ενιαίο μηχανισμό πολιτικής προστασίας

ΕΕ: Σημαντικά βήματα προς έναν ενισχυμένο ενιαίο μηχανισμό πολιτικής προστασίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο σημαντικό είναι με τις φυσικές καταστροφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ να υπάρχει ένας ενισχυμένος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ώστε όταν κράτος μέλος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη να δέχεται βοήθεια από μία σειρά κρατών μελών μέσα από μία κοινή εφεδρεία;

Χθες έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πράσινο φως, για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, με σκοπό να είναι έτοιμο ακόμα και το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματική αλλαγής και άλλων παραγόντων, πολυάριθμες φυσικές καταστροφές έπληξαν όλες τις περιοχές της ΕΕ, προκαλώντας μόνο το 2017 τον θάνατο 200 ατόμων, ενώ οι ζημιές που καταγράφηκαν μόνο το 2016 υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν διαθέτει εφεδρική ικανότητα να συνδράμει τα κράτη μέλη που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όταν βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Ο μηχανισμός αυτός (rescEU) θα έχει σκοπό να αντιδρά και να προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες σε περίπτωση καταστροφών, δημιουργώντας μία κοινή εφεδρεία από τα κράτη μέλη, που θα περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη άλλα και μέσα αντίδρασης σε ιατρικά περιστατικά έκτακτης ανάγκης, ή χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά συμβάντα. Συγχρόνως, θα υπάρχει συγχρηματοδότηση των επιχειρησιακών δαπανών, όταν οι ικανότητες του rescEU χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται πως η ΕΕ θα αυξήσει τη βοήθεια προς τα κράτη μέλη, ώστε αυτά να βελτιώσουν τη διαχείριση των κινδύνων καταστροφών. Συγκεκριμένα, θα δοθεί στήριξη στα κράτη μέλη, προκειμένου αυτά να ενισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα τους, μέσω διαβουλεύσεων, αποστολών εμπειρογνωμόνων και συστάσεων παρακολούθησης και συγχρόνως ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, μέσω της σύστασης ενός νέου δικτύου γνώσεων πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Με το rescEU, ο τωρινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ θα αναβαθμιστεί. Θα εξασφαλιστούν περισσότερες ικανότητες, καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και, πάνω απ΄ όλα, αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες μας. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή λύση σε μια ευρωπαϊκή πρόκληση», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είναι και ο δημιουργός αυτού του ενισχυμένου μηχανισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή