Διαδηλώσεις στο Κόσοβο κατά του στρατού

Διαδηλώσεις στο Κόσοβο κατά του στρατού

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Διαδήλωση πραγματοποίησαν χθες Σέρβοι του Κοσόβου στην Πρίστινα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αυριανή επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου που θα μετατρέψει την παραστρατιωτική Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου σε διευρυμένο, τακτικό στρατό 4.000 ανδρών με ελαφρύ οπλισμό.

Σε χθεσινές ανακοινώσεις της, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου χαρακτηρίζει το σχεδιαζόμενο στράτευμα του Κοσόβου «κατακτητικό στρατό, με αποστολή την εθνοκάθαρση των Σέρβων από το βόρειο Κόσοβο». Την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπίρναμπιτς είπε ότι ελπίζει «να μη χρειασθεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας, αλλά επί του παρόντος αυτή είναι μία από τις επιλογές μας».

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Πρίστινας επέβαλε δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων, σε αντίποινα για τις σερβικές πιέσεις που οδήγησαν στην απόρριψη της υποψηφιότητας του Κοσόβου για ένταξή του στην Ιντερπόλ.

Με την προοπτική δημιουργίας στρατού του Κοσόβου έχει διαφωνήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια της Πρίστινας «άκαιρα, αντίθετα προς τις συστάσεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και ικανά να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τις ενταξιακές προοπτικές του Κοσόβου στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

Ο νέος στρατός του Κοσόβου θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 98 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει 4.000 άνδρες και 3.000 εφέδρους. Ο οπλισμός του θα είναι ελαφρύς, κατάλληλος για αντιμετώπιση κρίσεων περιορισμένης κλίμακας και για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τις θέσεις του Βελιγραδίου για τον στρατό του Κοσόβου υποστήριξε εκ νέου χθες η Μόσχα, προειδοποιώντας ότι ο σχηματισμός του σώματος «μπορεί να οδηγήσει στις σοβαρότερες επιπτώσεις, όχι μόνο για τον σερβικό πληθυσμό, αλλά και για την ασφάλεια όλων των Βαλκανίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή