Γαλλία: Η ισλαμική τρομοκρατία ξαναχτύπησε

Γαλλία: Η ισλαμική τρομοκρατία ξαναχτύπησε

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η βορειοανατολική Γαλλία ύστερα από τη φονική επίθεση ενόπλου στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Η επίθεση έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης και άφησε πίσω της τουλάχιστον δύο νεκρούς και 12 τραυματισμένους, από τους οποίους ένας ήταν εγκεφαλικά νεκρός και έξι έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε το Στρασβούργο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην περιοχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας και της Γερμανίας ενίσχυσαν τους ελέγχους στα σύνορα των δύο χωρών, καθώς επίλεκτες δυνάμεις καταδρομέων με τη βοήθεια ελικοπτέρων αναζητούσαν τον δράστη, ο οποίος, αν και τραυματισμένος, κατάφερε να διαφύγει μετά την πράξη του.

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δράστης της επίθεσης είναι ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, γεννημένος στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Σεκάτ συνελήφθη στη νότια Γερμανία τον Αύγουστο του 2016 για ένοπλη ληστεία και έμεινε στη φυλακή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, προτού εκδοθεί στη Γαλλία. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Σεκάτ είχε στην πλάτη του 27 καταδίκες σε Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία. Οι γαλλικές αρχές τον είχαν καταχωρίσει στα αρχεία των υπόπτων για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, στράφηκε προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ στη διάρκεια της φυλάκισής του.

Το προφίλ του δράστη –κατά συρροήν ληστείες, αλλά και ροπή προς τον τζιχαντισμό– είχε προκαλέσει σύγχυση αναφορικά με τα κίνητρά του τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση της Τρίτης. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ έθεσε τέλος στις εικασίες χθες το πρωί. «Η τρομοκρατία έπληξε και πάλι το έδαφός μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, για να προσθέσει: «Βάσει της τοποθεσίας που αποτέλεσε τον στόχο, του τρόπου που έδρασε ο επιτιθέμενος, του προφίλ του και των μαρτυριών εκείνων που τον άκουσαν να φωνάζει “Αλλάχ Ακμπάρ”, την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας».

Οπλισμένος με πιστόλι και μαχαίρι, ο Σεκάτ χτύπησε στη γραφική, χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου γύρω στις 8 το βράδυ. Ενεπλάκη σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, τραυματίστηκε στο χέρι και έπληξε τα θύματά του με το μαχαίρι. Ιστοσελίδες τζιχαντιστών, οπαδών του Ισλαμικού Κράτους, πανηγύριζαν για την πράξη του. Ο ίδιος διέφυγε με ταξί και καυχιόταν για το έγκλημά του, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού.

Η νέα τρομοκρατική επίθεση που έπληξε τη Γαλλία συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ερωτήματα τίθενται για την αποτελεσματικότητα των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, καθώς ο δράστης ήταν από καιρό σεσημασμένος. Οπως δήλωσε ο Ετζ, ο Σεκάτ ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση ήδη από το 2015 «για τη ριζοσπαστικοποίησή του και για τη συμπεριφορά του προσήλυτου». Προσέθεσε δε ότι αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης από την υπηρεσία εσωτερικής κρατικής ασφάλειας DGSI. Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης, κάποιες ώρες πριν από την επίθεση, οι διωκτικές αρχές είχαν εισβάλει στην κατοικία του, σε προάστιο του Στρασβούργου, στο πλαίσιο έρευνας για τον ύποπτο θάνατο ενός ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή