ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την πρόθεση της Ουκρανίας να μπει στην συμμαχία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την πρόθεση της Ουκρανίας να μπει στην συμμαχία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ότι το ΝΑΤΟ θα προμηθεύσει με ειδικό επικοινωνιακό εξοπλισμό τον ουκρανικό στρατό μέσα στο μήνα.

«Είπα στον πρόεδρο Ποροσένκο ότι θα παραδώσουμε ειδικό επικοινωνιακό εξοπλισμό στις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις μέχρι το τέλος τη χρονιάς», στο πλαίσιο ενός σχεδίου συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την ενδυνάμωση των ειδικών δυνάμεων της χώρας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την «ψύχραιμη και συγκρατημένη» στάση της Ουκρανίας στη διάρκεια της κρίσης και επανέλαβε ότι ο οργανισμός υποστηρίζει την πρόθεση της χώρας να μπει στον ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο βρίσκει την Μόσχα έντονα αντίθετη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Μόσχα αντιστέκεται στις εκκλήσεις της διεθνής κοινότητας να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία, τα οποία κατέλαβαν ρωσικές δυνάμεις ένα πριν στο στενό του Κέρτς, το οποίο είναι «πύλη εισόδου» για την Θάλασσα του Αζόφ.

Ο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι η «επιστροφή των Ουκρανών ναυτών αποτελεί βασική εθνική προτεραιότητα». Ευρωπαίοι αρχηγοί θα συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας σε δείπνο αργότερα μέσα στη μέρα.