6 Ιουνίου 1944

Απόβαση στη Νορμανδία

Οι Σύμμαχοι αποβιβάζουν στρατεύματα στις ακτές της Νορμανδίας και καταφέρνουν να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στα γερμανοκρατούμενα έως τότε εδάφη. Πλέον, η μεταφορά στρατιωτικών μονάδων από την Αγγλία στη Δυτική Ευρώπη ήταν δυνατή. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν οι στρατηγοί Αϊζενχάουερ και Μοντγκόμερι. Τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση της Γαλλίας.

«Γενικόν Στρατηγείον του Φύρερ - Κατά την παρελθούσαν νύκτα ο εχθρός ήρχισε την προ πολλού προετοιμασθείσαν και αναμενομένην παρ’ ημών επίθεσιν κατά της δυτικής Ευρώπης. Κατόπιν σφοδρών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των παρακτίων οχυρώσεών μας ο εχθρός απεβίβασεν εις πολλά σημεία της ακτής της βορείου Γαλλίας μεταξύ Χάβρης και Χερβούργου αεροπορικώς μεταφερθέντα στρατεύματα και ταυτοχρόνως απεβίβασε στρατεύματα μεταφερθέντα διά θαλάσσης και υποστηριζόμενα υπό ισχυρών ναυτικών δυνάμεων. Εις τα σημεία της ακτής όπου έγινεν η επίθεσις διεξάγονται πεισματώδεις αγώνες».

Διαβάστε: Η απόβαση στη Νορμανδία, του Γιώργου Α. Καζαμία (Η Καθημερινή, 30 Ιανουαρίου 2011).

Videos
Φωτογραφίες
Οι επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων κατά την απόβαση στη Νορμανδία (από αριστερά) αντιστράτηγoς Τζορτζ Πάτον ο νεότερος, στρατηγός Όμαρ Μπράντλεϊ και στρατάρχης Μπέρναρντ Μοντγκόμερι (AP Photo).