Ο browser σας είναι παλιάς τεχνολογίας!

Αναβαθμίστε τον για να δείτε σωστά αυτό το site. Αναβαθμίστε τον browser σας τώρα!

×

Τα πιο σημειωμένα με... μολύβι

Οι συντάκτες της «Κ» επιλέγουν φράσεις, στίχους, αποσπάσματα στα οποία στάθηκαν στις αναγνώσεις του 2019.

Scroll Down

Αγαπάω τα μολύβια. Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που αγαπάω τα βιβλία. Εντάξει, ίσως υπερβάλλω λίγο, πάντως δεν υπάρχει περίπτωση στην περιπέτεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου να μην έχει κεντρικό ρόλο ένα μολύβι. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Με αυτό σημειώνω λέξεις και φράσεις, κυκλώνω ολόκληρες παραγράφους, γράφω σχόλια στο περιθώριο.

Οι σημειώσεις είναι τα ίχνη που με οδηγούν να ξαναθυμηθώ όταν επιστρέφω σε ένα βιβλίο που έχω αφήσει καιρό. Ετσι προέκυψε αυτό το μικρό ανθολόγιο με αποσπάσματα, από ένα μεταξύ μας παιχνίδι ερωτήσεων. «Εσύ σημειώνεις;», ρωτούσαμε ο ένας τον άλλον. «Πάντα, με μολύβι φυσικά!», ήταν η ακαριαία απάντηση. Μετά, μπήκαμε στην ουσία. Να βρούμε μερικά από τα πιο... σημειωμένα βιβλία του ’19. «Τα αντικείμενα διαφυλάσσουν κάτι από τα βλέμμα που τα κοίταξε...», σ’ αυτήν τη φράση στάθηκε ο Μιχάλης. Ο Αιμίλιος είχε άλλους προβληματισμούς: «Oι συζητήσεις για την οικονομία μοιάζουν κάπως με τις συζητήσεις για τους τυφώνες ή τους σεισμούς...». Η Μάρω πάλι γοητεύτηκε από την ιστορία της γερμανικής ψυχής κατά τον 20ό αιώνα, o Hλίας, ο Νίκος, ο Σάκης είχαν σταθεί σε κάτι άλλο. Κορφολογήσαμε, λοιπόν, όλοι οι συντάκτες του πολιτιστικού τμήματος, φράσεις, στίχους, παραγράφους και κάπως έτσι βρέθηκαν πλάι πλάι ο Μαρσέλ Προυστ με την Αν Κάρσον, ο Μαξίμ Λεό με τον Μανόλη Αναγνωστάκη και η Μέριλιν Ρόμπινσον με τον Μισέλ Ουελμπέκ.

-ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Διαβάστε παρακάτω τις επιλογές των φράσεων, στίχων, αποσπασμάτων στα οποία στάθηκαν οι συντάκτες της «Κ» στις αναγνώσεις του 2019.

Για το Kathimerini.gr.

3.12.2019

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ